SAOPĆENJE ZA JAVNOST: KONSULTACIJE SA ZAINTERESIRANIM STRANAMA PRIJE PROGLAŠENJA PET ZAŠTIĆENIH PODRUČJA U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

23.03.2022. | Novosti

Zenica, 23. mart/ožujak 2022. – Izjava premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnesa Bašića i resornog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK u pogledu spremnosti da se podrži formiranje pet novih zaštićenih područja na području ovoga Kantona, kao i formiranje javne ustanove za zaštićena područja bez prethodno provedenih konsultacija sa svim interesnim grupama, privrednim subjektima, lokalnim zajednicama i nevladinim sektorom su ishitrene, zaključeno je na radnom sastaku o temi “Inicijativa i opravdanost formiranja zaštićenih područja u ZDK” održanom 22.3.2022. godine u Zenici. 

Sastanak su organizirali Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine, JP “ŠPD ZDK” Zavidovići i Udruženja drvoprerađivača u Zenici.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Privredne komore FBiH- Udruženja šumarstva i drvoprerade, JP “ŠPD ZDK” Zavidovići, Udruženja poslodavaca FBiH,  lokalne samouprave sa područja ZDK,  kompanija iz oblasti drvoprerade, predstavnici kompanije “Natron-Hayat” d.o.o. Maglaj, Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH, Saveza lovačkih udruženja ZDK i drugi.

 Iako su pozvani, sastanku nisu prisutvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline. Ovo je bio pripremni sastanak u oči održavanja Konferencije “(Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona” u organizaciji Koalicije za zaštitu prirode, a koja je ranije uputila inicijativu kojom se zagovara formiranje pet novih zaštićenih područja  u ZDK, kao i formiranje  novog pravnog subjekta “JU za zaštićena područja”za što su dobili podršku Vlade ZDK i resornog Ministarstva.

Na jučerašnjem sastanku također je zaključeno da je Zakonom o šumama ZDK tačno propisan način izdvajanja šuma iz šumsko-privrednog područja, a poseban problem predstavlja činjenica da takva područja nisu obuhvaćena trenutnim prostornim planovima ZDK.

Učesnici sastanka upozorili su da se u ovaj proces moraju uključiti sve zainteresirane strane, naročito ako se ima u vidu činjenica da nerezonsko smanjenje površine gazdovanja šumama u ZDK vodi smanjenju proizvodne funkcije šuma što dovodi u pitanje radna mjesta, a time i opstanak privrednih subjekata. U ukupnom privrednom razvoju u ZDK drvna i papirna industrija prema broju zaposlenih, obimu proizvodnje i izvozu finalnih proizvoda od drveta zauzimaju važno mjesto.

Ugrožavanje sirovinske baze koju im u najvećoj mjeri osigurava JP “ŠPD ZDK” izazvalo bi ogromne probleme u nabavci sirovne za potrebe drvne i papirne industrije, ne samo u ZDK već i šire u Bosni i Hercegovini.

Ovakve incijative zahtijevaju ozbiljan pristup i analizu te izradu stručnih elaborata, koji će sadržavati razloge i opravdanost donošenja odluka da se određena područja izdvajaju kao zaštićena područja. Također bi se eventualno trebala formirati nova javna ustanova, čije bi postojanje trebalo argumentirano obrazložiti. Osim toga, predlagači ovakvih odluka trebaju izraziti spremnost da korisniku šuma i šumskog zemljišta nadoknade gubitak prihoda, zbog ograničenog korištenja šuma. U izradu takvih elaborate nužno treba biti uključeno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK te  stručnjaci iz oblasti šumarstva i JP “ŠPD ZDK”, zaključili su učesnici sastanka.

Jučer je dogovoreno da JP “ŠPD ZDK” sa drugim interesnim grupama uradi elaborate  neopravdanosti inicijative za proglašenje pet novih zaštićenih područja i formiranja javne ustanove.

Naglašeno je da poslovanje JP “ŠPD ZDK”, čiji je osnivač Vlada ZDK, a koje zapošljava veliki broj radnika ne bi smjelo biti ugroženo ni po kojem osnovu, a formiranje novih zaštićenih područja onemogućava održivo upravljanje šumama u skladu sa principima šumarske struke.

Osnovna djelatnost JP “ŠPD ZDK” je uzgoj i zaštita šume kao prirodnog resursa što podrazumijeva monitoring zdravstvenog stanja šuma, zaštitu šuma od požara, sprečavanje gradacije šumskih štetnika, gljivičnih oboljenja, podizanje novih šumskih nasada.   JP “ŠPD ZDK”  posjeduje FSC standard što je garancija da je ovo preduzeće opredjeljeno za poštovanje upravljanja prirodnim resursom za opću dobrobit.  

Upozoreno je na negativna iskustva istih ishitrenih odluka o proglašenju određenih područja “zaštićenim” u drugim kantonima u Federaciji BiH, što danas predstavlja ozbiljan problem i uveliko je na štetu šume kao prirodnog bogadstva.

Učesnici su zaključili da je formiranje zaštićenih područja pozitivna i poželjna inicijativa ekoloških udruženja, ali je za njihovo formiranje nužno ispuniti uslove koji neće ugrožavati ekonomskih interesa javnog i privatnog sektora, što je moguće ukoliko zaštitu okoliša, šumarstvo, drvnu i papirnu industriju posmatramo kao jedinstven sistem.

PREDSJEDNIK                                                                                      

Lejla Ćatić