EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE: PREDSTAVNICI SINDIKATA TRAŽILI POVEĆANJE PLATA, VLADA FBIH NUDI DRUGA RJEŠENJA

EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE: PREDSTAVNICI SINDIKATA TRAŽILI POVEĆANJE PLATA, VLADA FBIH NUDI DRUGA RJEŠENJA

Kako prenosi portal Klix.ba, na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH predstavnici sindikata tražili su da se raspravlja o izmjenama Uredbe o najnižoj plaći kojima bi se najmanje primanje povećalo odmah, što su odbili predstavnici Vlade FBiH i poslodavci.

Predstavnici Vlade FBiH na posljednjem sastanku ekonomskih partnera nisu htjeli raspravljati o Uredbi o najnižoj plaći već o vlastitom Zakonu o najmanjem primanju.

Taj zakon je prijedlog Vlade FBiH za koji postoji namjera da bude usvojen u paketu sa drugim fiskalnim zakonima. Prijedlog predviđa da u najmanje primanje bude uključeno sve što se radnicima isplaćuje pored plate, poput toplog obroka, naknade za prijevoz i regresa.

Sastanku su u ime Vlade Federacije BiH prisustvovali premijer Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

“Sindikati su u sklopu nastavka sjednice ESV-a koju smo bili prekinuli, tražili da se izvrši izmjena i dopuna člana 5. te uredbe kojom bi se omogućilo povećanje najniže plate odmah. Međutim, Vlada na to nije pristala, a ni poslodavci nisu bili za takav prijedlog. Vlada je insistirala da se raspravlja o Zakonu o najnižim primanjima i da se u sklopu toga reguiliše to pitanje, ali nije bilo koncenzusa ni s jedne ni s druge strane, niti se definitivno razgovaralo o povećanju najniže plate niti se razgovaralo o najnižim primanjima u FBiH. Taj dio nismo uspjeli da završimo”, kazao je za Klix.ba Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH

Istakao je kako bi novim zakonom o najnižim primanjima termin ‘najniža plata’ nestao, a novi termin ‘najniža primanja’ uključivao bi sva druga primanja koje radnici imaju izvan osnovne plate.

“Sve bi to bilo oporezovano, ušli bi u to, tako da je to jedan novi oblik. Takvi zakoni postoje u Republici Srpskoj i Srbiji. To je nova formula na kojoj insistiraju međunarodne finansijske institucije”, objasnio je Biber.

Dodao je da su tokom rasprave o dnevnom redu, poslodavci pristali da se razgovara o toj temi.

“Vjerojatno bi oni u tome našli svoj neki interes. Sindikati nisu željeli da o tome razgovaraju”, ističe.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH smatra da, ako će se poštovati procedure, Zakon o najnižim primanjima ne bi mogao ići u parlamentarnu proceduru jer nisu izvršene konsultacije na Vijeću na tu temu, a koje su predviđene odredbama Zakona o radu FBiH.

“Mislim da ovaj zakon Vlade ne bi mogao ići u parlamentarnu proceduru u ovom obliku, dok se ne izvrše konsultacije. Načelno smo dogovorili da, ukoliko bude novih detalja, da će socijalni partneri tražiti novi kolegij i razgovor o toj temi kako bi eventualno organizirali novu sjednicu, ali nisam siguran u ovom momentu da će se to i dogoditi”, kazao je Biber.

Radnici koji primaju minimalnu platu i dalje čekaju na povećanje primanja. Odredbe uredbe koja trenutno regulira visinu minimalne plate predviđaju da se krajem ove godine izvrši analiza i eventualno donese odluka o povećanju najniže plate.

“Svi smo svjesni da su enormno porasli životni troškovi, prehrana, gorivo i slično. Mislim da se trebala na izvjestan način korigirati ta najniža plata, ali vidjet ćemo šta će biti. Vjerovatno sada, idu izbori, bit će još priče o toj temi”, zaključio je .

Ranije je Mevludin Bektić ispred Saveza samostalnih sindikata BiH kazao kako se vrše kalkulacije, te da je u pitanju izbjegavanje socijalnog dijaloga otvaranja teme izmjene Uredbe o minimalnoj plati.

“Otvorili smo pitanje usklađivanje metodologije o minimalnoj plati u Federaciji uzimajući u obzir inflaciju koja je iz mjeseca u mjesec sve veća. Tražili smo od, prije svega premijera da preuzme inicijativu i da se napravi usklađivanje minimalne plate što je očito izazvalo reakciju i kod poslodavaca i kod Vlade. Obzirom da je došlo do izmjene samo naziva zakona, mi smo razumjeli da se radi o istom materijalu, ali je Vlada dostavila u potpunosti drugi materijal na sjednicu što je dijametralno suprotan zakon od onoga koji su oni dostavili nama kao socijalnim partnerima”, kazao je za Klix.ba Bektić.

Smatra da je “degutantno i nemoralno ono što se nudi, pogotovo tamo gdje je nejasno definirana minimalna plaća, pogotovo priča poslodavaca da svaki poslodavac može utvrditi individualno iznos najniže plaće”, za što ističe da je “neprihvatljivo, dolazimo u situaciju da su po djelatnostima različite minimalne plate što nema nigdje u Evropi, ni u svijetu”.

Poslodavci su o povećanju plata izjavili sljedeće: “Mi smo sjedili sa sindikatom i oni su tražili izmjenu uredbe u jednom članu. Naime, obzirom da je inflacija pojačana u ovoj godini, svjedoci smo šta se dešava, a minimalna plata se po uredbi usklađuje jednom godišnje, povećanje plate bi se desilo 1. januara iduće godine. Oni su tražili da se napravi vanredno usklađivanje u toku godine, u julu, augustu da bi se ublažila inflatorna kretanja, s čim smo mi rekli da se smo načelno saglasni, da se može napraviti jedan takav manevar”, kazao je za Klix.ba predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Smatra kako će se plate svakako usklađivati i da poslodavcima ne predstavlja problem da se to dogodi i ranije.

“Većina poslodavaca svakako diže plate i bez propisa i zakona. Oni su dvije stvari uradili. Prvo su dodali još neki član koji apsolutno nije bio dogovoren za taj prijedlog, za generalno povećanje minimalne plate još više što nama nije bilo prihvatljivo, i Vlada je bila zatečena jer nisu bili upućeni u tu cijelu priču. Sindikat je tako uvjetovao da se uopće razgovara o Zakonu o minimalnim primanjima što je bila tačka dnevnog reda”, istakao je Smailbegović.

Sindikat je, po riječima Smailbegovića tražio da se bez obzira na izmjene zakona i stope oporezivanja, ide na povećanje plata na 70 posto od prosječne plate, što je negdje oko 720 KM sa 543 KM koliko trenutno iznosi minimalna plata.

“Ono što je Vlada pripremila i s čim smo se i mi u principu slagali je da se sa smanjenjem stopa doprinosa, rasterećenjem rada, digne plata na 740-750 KM i to je nešto što je nama prihvatljivo. Mi apsolutno nismo protiv povećanja plata radnicima, ali smo za to da se spuste stope doprinosa jer povećanje od 200 KM znači 140 KM doprinosa odmah”, objašnjava Smailbegović.

Potvrdio je da bi vladin prijedlog Zakona o najnižim primanjima u FBiH “išao u paketu” sa fiskalnim zakonima.

“Po tom zakonu topli obrok, prevoz, regres postaju oporezivi i svakako postaju sastavni dio plate, imaju karakter plate. Ne bi bila plata manja. Danas po zakonu možete radniku dati 543 KM i poslati ga kući. Topli obrok ne mora dobiti u novcu kao i prijevoz. Oni se naravno isplaćuju u dosta slučajeva jer su neoporezivi, najjeftiniji, pa onda niste u obavezi. Tada bi bili u obavezi da radnika pošaljete kući sa 740 KM”, kazao je

Istakao je kako će topli obrok izgubiti smisao jer će sve dodatne naknade biti plata.

“Statistički gledano 120.000 radnika ne prima topli obrok u novcu. Po novom zakonu biste ga morali isplatiti kao platu. Svejedno, novac je. To je pomak prema gore, kako god to neko želio da prikaže”, istakao je.

Poslodavcima je najvažnije da im ukupni doprinosi ne budu viši na novi iznos plate.

Podsjećamo, Vlada FBiH početkom ove godine donijela je odluku da se najniža plata za 2022. godinu utvrđuje u iznosu od 543 KM.

Zbog sve veće inflacije, radnicima taj iznos nije dovoljan ni za osnovne životne potrebe i trenutno u BiH dolazimo u situaciju koju je Međunarodna organizacija rada okarakterizirala terminom “siromašni radnici” odnosno, da posao nije garancija pristojnih uslova života.

Izvor: Klix.ba

SSŠPDPBiH POSLODAVCIMA: UVEDITE MJERE ZAŠTITE OD VISOKIH TEMPERATURA

SSŠPDPBiH POSLODAVCIMA: UVEDITE MJERE ZAŠTITE OD VISOKIH TEMPERATURA

24. juni 2022 – Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH je povodom otežanih klimatskih uslova za radnike koji su nastupili posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, izdao saopštenje za javnost u kojem se navodi:

Sarajevo, 24. juni 2022. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

(Apel za primjenu preventivnih mjera sigurnosti i zdravlja na radu
u uvjetima visokih temperatura)

Početak ljeta u Bosni i Hercegovini obilježen je visokim temperaturama. S obzirom da se prema prognozama meteorologa očekuje povećanje temperature i u narednom periodu, Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BIH upućuje poslodavcima APEL za primjenu preventivnih mjera sigurnosti i zdravlja na radu u uvjetima visokih temperatura.

Učestale vrućine mogu imati negativne posljedice po zdravlje ljudi. To se prije svega odnosi na radnike i radnice, posebno one koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja. Kod izlaganja vrlo visokim temperaturama, a u proporciji sa trajanjem izloženosti organizma moguća je dehidracija i pregrijavanje organizma, što može dovesti do iscrpljenosti, koja prethodi toplotnom udaru.

Apelujemo na poslodavce u šumsko-privrednim društvima, privatne poslodavce, čiji su radnici i radnice izloženi vanjskim uticajima, da postupe u skladu sa Preporukama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i preporukama drugih ustanova i uvedu preventivne mjere na radu u uslovima visokih temperatura, primjene odgovarajuću organizaciju rada u društvu i adekvatne mjere sigurnosti i zaštite radnika na radu, kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika, koji obavljaju poslove na otvorenom.

Predlaže se izbjegavanje obavljanja poslova u najtoplijem dijelu dana (12-16 sati), preraspodjela radnog vremena u smislu, da se teži dio poslova obavlja u hladnijem dijelu dana, organizovanje rada u smjenama, rotacija radnika prilikom obavljanja određenih poslova na visokim temperaturama, organizovanje češćih pauza u hladovini ili u rashlađenim prostorijama, nekoliko puta tokom dana osvježavanje hladnom vodom, posebno lice i zatiljak kao i sljedeće: Unositi dosta tečnosti iako se ne osjeća žeđ (svakih 15-20 minuta po jednu čašu rashlađene vode), izbjegavati gazirana pića i kofein, izbjegavati tešku i obimnu hranu, obezbijediti i koristiti sredstva i opremu za ličnu zaštitu pri radu na otvorenom kod visokih temperatura, (ljetna odijela, kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koji prekriva i vrat, naočare za sunce radi zaštite od UV-zračenja i sl.).

Pozivamo nadležne da prate stanje i da u slučaju da ovako visoke temperature u narednom periodu potraju duže vrijeme, proglase stanje elementarne nepogode. Na taj način će se poduzeti neophodne mjere za zaštitu zdravlja stanovništva, posebno radnika/-ca.

Preporuke objavljujemo na našoj zvaničnoj web stranici, pod linkom: https://ssspdp.ba/wp-content/uploads/2022/06/PREPORUKE-PRI-VISOKIM-TEMPERATURAMA.pdf i FB stranici – Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

                                                                                                       PREDSJEDNIK                                                                                                              Lejla Ćatić

PREDSTAVNICI SINDIKATA SA PODRUČJA ZDK I TK ODRŽALI RADNI SASTANAK

PREDSTAVNICI SINDIKATA SA PODRUČJA ZDK I TK ODRŽALI RADNI SASTANAK

Predstavnici sindikalnih podružnica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH sa područja Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona održali su 2. juna 2022. godine zajednički radni sastanak u Lukavcu, na kojem je bilo 28 učesnika.

Sastanak je organizovala Centrala SSŠPDP BIH u koordinaciji sa predsjednicima kantonalnih odobora ZDK i TK, a isti je podržan od strane BWI-ja.

Na sastanku su sumirane aktivnosti Sindikata u proteklom periodu te je navedeno koje aktivnosti Sindikat vodi od početka ove godine, odnosno šta je planirano da se uradi do kraja godine. Naročito je istaknut problem dramatičnog i drastičnog povećanja troškova života te nedostatak radne snage. Iako je početkom godine, na temelju kolektivnih ugovora (granskih i pojedinačnih) došlo do povećanja osnovice za obračun plaća radnika, u samim sektorima nema značajnih promjena, s obzirom na inflatorni šok, koji je zahvatio BiH s početkom godine i koji traje i dalje. U vezi s tim, Sindikat je početkom ove godine angažovao stručnjaka iz oblasti ekonomije koji je sačinio “Analizu kretanja cijena i uticaj kretanja cijena na dohodak radnika”. Analiza je urađena u drugoj polovini marta 2022. godine i poslužila je kao osnov za upućivanje zahtjeva poslodavcima za povećanje plaća shodno porastu troškova života. Dio poslodavaca je izvršio usklađivanje plaća radnika ali su i dalje ukupna primanja radnika nedovoljna s obzirom da su troškovi života u stalnom porastu. Istaknut je problem stalnog odliva radne snage iz BIH i nedostatak kvalifikovane radne snage u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije, a što je karakteristično i za javna i privatna preduzeća. Obučena i kvalifikovana radna snaga ne prijavljuje se na konkurse, a zbog niskih plaća jako je teško zadržati dobrog radnika. Drvoprerađivaći i dalje imaju problem nedostatka sirovine, što dalje otežava njihov rad i poslovanje.

Predstavnici Sindikata upoznati su sa novijim zakonskim rješenjima koji su bitni za radnike. Učešće advokatice Jasmine Cero, koja je govorila o Zakonu o mirnom rješavanju sporova, iskorišteno je i za postavljanje pitanja u vezi sa aktuelnom problematikom radnika u kompanijama te o načinu postupanja sindikata u konkretnim slučajevima i situacijama. Govorilo se i o značaju Zakona o zaštiti na radu, a predstavnici sindikata naročito su iskazali interes za prezentovanje izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju te pravima osiguranika u skladu sa novim izmjenama Zakona.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti Sindikata JP “ŠPD ZDK” d.o.o. Zavidovići kojem predstoji pregovaranje novog kolektivnog ugovora.

Sastanku su prisustvovali predsjednica Nadzornog odbora i Statutarne komisije. Iako je Centrala u martu ove godine svim podružnicama dostavila pisanu informaciju sa uputama za postupanje u cilju transparentnog rada i djelovanja, predsjednica Nadzornog odbora Amila Spahić ponovo je ukazala na obavezu održavanja godišnjih izvještajnih skupština u podružnicama i redovnog informisanja članstva i rada.

Na kraju sastanka predsjednica SSŠPDP BIH ukazala je na značaj blagovremenog informisanja članstva u podružnicama i redovnog kontakta predstavnika sindikata sa članstvom na terenu. Sindikat ima pravnu službu koja je uvijek na raspolaganju predstavnicima podružnica i članstvu.

ZABRANJEN IZVOZ OGRJEVNOG DRVETA IZ BIH: CIJENA OGRJEVA TREBALA BI SE STABILIZIRATI

ZABRANJEN IZVOZ OGRJEVNOG DRVETA IZ BIH: CIJENA OGRJEVA TREBALA BI SE STABILIZIRATI

Prema informacijama koje prenosi portal Klix.ba, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 15.6.2022. god. na 67. vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz države.

Ova odluka znači da bi cijena ogrjevnog drveta u BiH ovog ljeta trebala biti stabilizirana. To se odnosi i na proizvode od drveta, poput peleta.Prijedlog ove odluke početkom juna ove godine uputio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, a sve nakon razgovora s federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca.

“Stavovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH o neophodnosti usvajanja ove odluke su usaglašeni i identični, što je ohrabrujuća vijest za domaće proizvođače i drvoprerađivače”, istakao je ministar Košarac početkom juna.

ALARM VLASTIMA

Alarmantna situacija na tržištu ogrijeva u Bosni i Hercegovini, cijene skočile 100 postoPodsjetimo, predloženo je da ova zabrana na snazi bude 90 dana, s mogućnošću da bude produžena. U spomenutom ministarstvu smatraju da će zabranom izvoza zaštititi domaće privrednike i zaustaviti kontinuirano poskupljenje šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

“Svrha odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete po šume u Bosni i Hercegovini te sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata”, istaknuto je u prijedlogu.

Koliko je situacija ozbiljna u ovoj djelatnosti pokazuje i to da je tona peleta prošle godine koštala 300-330 KM, a sada košta više od 600 KM.

Kompanije tvrde da su poskupljenja uzrokovana ratom u Ukrajini od koje su ostale države Evropske unije kupovale ogrjev. Zbog toga su bile primorane da ogrjev nabavljaju iz drugih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Prema navodima kompanija, iz Bosne i Hercegovine svaki dan se izveze 50 šlepera drveta, 20 do 30 šlepera peleta ili 500-700 tona.

Izvor: klix.ba

SAUČEŠĆE PORODICI, PRIJATELJIMA I KOLEGAMA PREMINULOG RADNIKA JP ŠPD ZDK D.O.O. ZAVIDOVIĆI

SAUČEŠĆE PORODICI, PRIJATELJIMA I KOLEGAMA PREMINULOG RADNIKA JP ŠPD ZDK D.O.O. ZAVIDOVIĆI

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine izražava svoje duboko žaljenje i bol zbog smrti Anela Lagumdžića. Svjesni tragične činjenice da se jedan mladi život ugasio i da taj ogroman gubitak ništa ne može nadoknaditi, osoblje Sindikata ovim putem upućuje saučešće porodici, prijateljima i kolektivu preminulog radnika Javnog preduzeća Šumsko – privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići.

PREDSJEDNICA ĆATIĆ I PREDSJEDNIK K.O. ZDK PLEĆAN U POSJETI PODRUŽNICI SSŠPDP BiH „NATRON-HAYAT“

PREDSJEDNICA ĆATIĆ I PREDSJEDNIK K.O. ZDK PLEĆAN U POSJETI PODRUŽNICI SSŠPDP BiH „NATRON-HAYAT“

Predsjednica SSŠPDP BiH Lejla Ćatić i predsjednik Kantonalnog odbora ZDK Rešid Plećan su 27.5.2022. godine posjetili Sindikalnu podružnicu „Natron-Hayat“ d.o.o. Maglaj i održali sastanak sa povjerenikom Šemsudinom Bradarićem te povjereništvom podružnice.

Centralna tema bio je nedavni požar koji je zahvatio liniju za obradu starog papira u krugu fabrike. Pritom je istaknuto da je kolektiv „Natron-Hayat“ i ovaj put pokazao hrabrost, zajedničku brigu i požrtvovanost prema svojoj fabrici. Učesnici sastanka su podvukli činjenicu da je prva u saniranju požara upravo bila vatrogasna jedinica kompanije i radnici koji su odmah dali sve od sebe da se požar stavi pod kontrolu. Ne smije se zaboraviti ni veliki doprinos u borbi sa vatrenom stihijom koji su dali i građani kao i druge vatrogasne jedinice iz Maglaja i obližnjih gradova, za što su radnici fabrike iskazali posebnu zahvalnost.

U zaključku sastanka je iskazano zadovoljstvo činjenicom da u toku ovog nemilog događaja nije bilo ljudskih žrtava kao i da proces proizvodnje nije ugrožen te da se odvija bez zastoja.