SSŠPDPBIH UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA POVODOM TRAGEDIJE U TURSKOJ

SSŠPDPBIH UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA POVODOM TRAGEDIJE U TURSKOJ

Povodom nezapamćene tragedije u Turskoj i Siriji uzrokovane razornim zemljotresom čije posljedice su hiljade smrtno stradalih te ogroman broj povrijeđenih i nestalih, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine, Lejla Ćatić uputila je telegram saučešća turskim kolegama u partnerskom Sindikatu poljoprivrede i šumarstva (Öz Orman-İş) u kojem se, između ostalog, kaže:

„Vijesti o hiljadama stradalih i povrijeđenih u zemljotresu u Turskoj su nas duboko šokirale. U ime Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine kao i u moje lično ime želim da Vam uputim naše najiskrenije izraze saučešća i podrške u nastojanjima za ublažavanjem posljedica ove strahovite tragedije. Također izražavamo najdublje saosjećanje sa porodicama žrtava, povrijeđenim želimo što brži i uspješniji oporavak, te i ovom prilikom naglašavamo našu solidarnost i poručujemo da stojimo uz narod Turske.“

SSŠPDPBIH I ŠUMARSTVO “SREDNJENERETVANSKO” MOSTAR: POVEĆATI PRIMANJA I OBEZBIJEDITI ADEKVATNU HTZ-OPREMU

SSŠPDPBIH I ŠUMARSTVO “SREDNJENERETVANSKO” MOSTAR: POVEĆATI PRIMANJA I OBEZBIJEDITI ADEKVATNU HTZ-OPREMU

19.01.2023. godine u Šumarstvu “Srednjeneretvansko” Mostar održan je sastanak Uprave, Sindikata i radnika Društva. Tema je bila aktuelna problematika, izazovi sa kojima se ovo Društvo suočava u svom radu, te problemi radnika. Posebno se razgovaralo o pitanju povećanja plaća i radu proizvodnih radnika, uvjetima rada, korištenju HTZ-opreme i kvaliteti iste. Naglašeno je da se preduzeće suočava sa problemom kvaliteta šumskog resursa i nedostatka proizvodnih radnika, zbog čega se teško realizuju planirane obaveze.

Kao i kod drugih šumsko-privrednih društava, i na ovom sastanku je istaknut problem nabavke HTZ-opreme, tačnije nabavke kvalitetne opreme, jer je poslodavac obavezan voditi se cijenom proizvoda koji se nabavlja. Zaključeno je da će u narednom periodu Uprava Društva analizirati sve istaknute zahtjeve radnika i odgovoriti na iste.

Dogovoreno je da će primanja radnika u naredom periodu biti unaprijeđena. U sporazumu sa radnicima i u skladu s njihovim iskazanim potrebama obezbijedit će se adekvatna HTZ-oprema, te u vezi s tim obaviti konsultacije sa drugim šumsko-privrednim društvima. Učesnici su se usaglasili da će se 10.4.2023. god. održati novi sastanak na kojem će se razmotriti realizacija utvrđenih zaključaka.

Sastanku su prisustvovali predsjednica SSŠPDP BiH i predsjednik kantonalnog odbora HNK.

SSŠPDPBIH ZAHTIJEVA HITNO VRAĆANJE 98 RADNIKA ŠPD ZDK “ZAVIDOVIĆI”

SSŠPDPBIH ZAHTIJEVA HITNO VRAĆANJE 98 RADNIKA ŠPD ZDK “ZAVIDOVIĆI”

SSŠPDPBIH, Sindikalni odbor JP „ŠPD-ZDK“d.o.o. Zavidovići je danas, 18.1.2023. god. izdao saopćenje za javnost kojeg prenosimo u cijelosti:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

(Hitno vraćanje 98 radnika JP „ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići)

Na hitan zahtjev Sindikata SSŠPDP BIH – Javnog preduzeća „Šumskoprivrednog društva Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići održan je zajednički sastanak predstavnika Uprave i Sindikata Društva. Sindikat zahtjeva prijem 98 radnika čiji je radni odnos prestao sa 25.12.2022. godine. Radi se o proizvodnim radnicima, deficitarnoj radnoj snazi (sjekači, traktoristi, šumarski tehničari, kočijaši i sl.) koja je neophodna za procese proizvodnje.

Ne radi se o novim radnicima, već dugogodišnjim radnicima Poslodavca angažovanim po ugovoru o radu na određeno vrijeme. Većina tih radnika kod Poslodavca je angažovana više od pet godina, sa povremenim zakonskim prekidima.

Shodno ranijem  dogovoru Uprave i Sindikata, radnici su trebali biti vraćeni na rad početkom januara 2023. godine u skladu sa Uredbom o zapošljavanju u javnom sektoru u ZDK.  Uprava je obustavila postupak pripreme za zapošljavanje radnika početkom 2023. godine po donošenju Zaključka Vlade Zeničko-dobojskog kantona broj: 02-30-19140/22 od 26.12.2022. godine kojim je  naloženo obustavljanje novog zapošljavanja u svim ustanovama, organima, javnim preduzećima pod kontrolom Zeničko-dobojskog kantona u periodu privremenog finansiranja, odnosno do usvajanja budžeta za 2023. godinu.

Sindikat se obratio Vladi ZDK i Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK aktom kojim je  upoznao Vladu i Ministarstvo o problematici sa akcentom da JP „ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići nije budžetski korisnik da posluje po tržišnim uslovima i da sve prihode koje preduzeće ostvaruje od realizacije proizvodnje i prodaje drvnih sortimenata. Na osnovu tako ostvarenih prihoda ovo preduzeće učestvuje u prilivu značajnih sredstava u budžet Kantona i shodno tome je tražio da se iznađe mogućnost izuzeća ŠPD-a od Zaključka Vlade ZDK, prvenstveno jer se u konkretnom slučaju ne radi o zapošljavanju novih radnika, te je ukazano da se realizacija ovog Zaključka negativno odražava na poslovanje cjelokupnog preduzeća.

Posljedica provođenja Zaključka Vlade je neizvjesnost daljeg rada 98 radnika i njihovih porodica koji postaju socijalni slučaj. Ovi radnici evidentirani su na Službi za zapošljavanje ZDK i za njih je u narednim mjesecima potrebno izdvojiti sredstva za naknade za nezaposlenost direktno iz budžeta ZDK, umjesto da svojim radom obezbijede sredstva za svoje i izdržavanje porodica kao i budžet ZDK.

Također, Sindikat izražava zabrinutost da će u narednom periodu doći do ugrožavanja socijalno-ekonomskog statusa ostalih 738 radnika ŠPD-a iz razloga što preduzeće nema kompletnu proizvodnju, te shodno Zaključku nije u mogućnosti angažovati ni kooperante za sječu i izvoz drvnih sortimenata, kao ni postupak provođenja javnih nabavki proizvoda i usluga za nesmetan rad preduzeća.

Ovim zaključkom direktno su pogođeni i drvoprerađivači  jer zbog nemogućnosti organizovanja planirane proizvodnje u ŠPD-u neće biti moguće snabdijevanje drvoprerađivačkog sektora, te jedne od najvećih kompanija na području ZDK,“ Natron-Hayat“ d.o.o.  Maglaj.

Sindikalni odbor JP „ŠPD-ZDK“d.o.o. Zavidovići

Glavni povjerenik
Delić Mufid

SSŠPDP BIH, predsjednica
Ćatić Lejla,dipl.iurSSŠPDPBIH U ČESTITCI POVODOM PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA: OBNOVIMO NAŠE STARE DOBRE VRIJEDNOSTI

SSŠPDPBIH U ČESTITCI POVODOM PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA: OBNOVIMO NAŠE STARE DOBRE VRIJEDNOSTI

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine svim članovima, radnicima i građanima BiH pravoslavne vjeroispovijesti čestita Božić sa željom da ga provedu u najboljem zdravlju i ozračju ljubavi i harmonije. Neka ovaj dan bude nova snaga i svjetlo koje će obnoviti naše stare dobre vrijednosti kao što su porodična i komšijska sloga, uvažavanje i suosjećajnost i neka nas ovakve prilike podsjete da sve ono što je vrijedno i za šta se mi kao radnici trebamo boriti je društvo bazirano na principima od kojih su satkani praznici kao što je današnji, a to je empatija, čovjekoljublje, činjenje dobra i jačanje zajednice.

ČESTITKA SSŠPDPBIH POVODOM NASTUPAJUĆE NOVE 2023. GODINE: NEKA IDUĆA GODINA BUDE GODINA ZAJEDNIŠTVA RADNIKA

ČESTITKA SSŠPDPBIH POVODOM NASTUPAJUĆE NOVE 2023. GODINE: NEKA IDUĆA GODINA BUDE GODINA ZAJEDNIŠTVA RADNIKA

Povodom nastupajuće nove 2023. godine Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH svim građanima i građankama, radnicima i radnicama Bosne i Hercegovine želi puno zdravlja, volje i snage, ali i napretka u postizanju našeg zajedničkog cilja, a to je dostojanstven život i rad svakog vrijednog i poštenog građanina naše zemlje.

Dok se suočavamo sa sve težim životnim okolnostima i sve jačim udarcima na običnog čovjeka koji živi od svog rada, potpuno smo svjesni da naš cilj možemo postići samo zajedničkim i stalnim zalaganjem, znajući da nijedna blagodet napretka ne dolazi sama, već se za nju čovjek mora izboriti.

Naša želja je da iduća godina bude godina zajedništva i međusobne solidarnosti radnika. Ako to ostvarimo, uspjeh neće izostati.

REAKCIJA SINDIKATA JP “ŠUME TUZLANSKOG KANTONA” D.D. KLADANJ NA PETICIJU ZA PROŠIRENJE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA: NE PODLIJEŽITE NEISTINITIM NAVODIMA I NE UNIŠTAVAJTE NAŠU EGZISTENCIJU. SJEČA ŠUME SE VRŠI PO ZAKONU UZ KONTROLU NADLEŽNIH

REAKCIJA SINDIKATA JP “ŠUME TUZLANSKOG KANTONA” D.D. KLADANJ NA PETICIJU ZA PROŠIRENJE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA: NE PODLIJEŽITE NEISTINITIM NAVODIMA I NE UNIŠTAVAJTE NAŠU EGZISTENCIJU. SJEČA ŠUME SE VRŠI PO ZAKONU UZ KONTROLU NADLEŽNIH

Sindikalni odbor JP „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj je povodom akcije neformalne grupe građana “Karton revolucija” za proširenje zaštićenog pejzaža na njihovom području rada objavio saopštenje za javnost kojeg prenosimo u cijelosti:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

(Neosnovane optužbe i inicijativa neformalne grupe mladih za proširenje područja zaštićenog pejzaža planine Konjuh predstavlja direktan udar na egzistenciju radnika šumarstva i drvoprađivačke industrije Tuzlanskog kantona)

Sindikalni odbor JP „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj prenosi reakcije radnika koji izražavaju zabrinutost posljednjim aktivnim najavama i objavama na društvenim mrežama neformalne grupe građana koji se nazivaju „Karton revolucija“, a koji, svojim neistinitim i pretencioznim izjavama i objavama na društvenim mrežama dezavuišu javnost Tuzlanskog kantona, ali i šire, o navodnim nelegalnim sječama i „devastaciji“ šume na planini Konjuh. Pod navedenim izgovorom već duže vrijeme, a posljednjih mjesec dana intenzivno, manja neformalna grupa građana provodi aktivnosti na nekoliko općina, uključujući općine na čijoj teritoriji se ne nalazi područje zaštićenog pejzaža, ovog Kantona u nastojanju da prikupe dovoljno potpisa radi upućivanja inicijative za izmjene i dopune Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom, tačnije izmjenu zakona koja bi omogučila da se područje zone „B“ proglasi zonom „A“ zaštićenog područja.

Ukazujemo da se sječa drvnih sortimenata na području Tuzlanog kantona, kao i drugim dijelovima BiH može vršiti isključivo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i da za istu postoji i odgovornost kako odgovornih osoba Javnog preduzeća, tako i odgovornost drugih u više institucija TK, pa i odgovornih osoba Zaštićenog pejzaža „Konjuh“. Sječa drvnih sortimenata na području našeg Kantona vrši se u skladu a Zakonom o šumama TK i Zakonom o zaštićenom području Konjuh, a kontrolu provode nadležne inspekcijske službe. Sječa šume ne vrši se samo radi sticanja profita, kako pojedinci to plasiraju, već je šumarstvo, šumarska struka i djelatnost kojom se bave mnogo više od ovoga, a krajnji cilj im je zaštita šume i šumskog resursa, napominjemo da je svaki vid sječe stabala uzgojna mjera kojom se postiže optimalno stanje u šumama odnosno sastojinama.

 Sa akcije pošumljavanja Šumskog gazdinstva “Konjuh”, na lokaciji Gornja Drinjača, Odjel 64., maj 2021. god.

Radnici JP „Šume TK“ i sami su građani općina na području ovog Kantona, te je najveći broj radnika upravo sa općine Kladanj na čijoj teritoriji se nalazi najveći dio površine zaštićenog pejzaža. Zaštita i očuvanje šume kao prirodnog bogatstva je svakako u interesu i nas kao građana, domicilnog stavništva.

Stoga želimo javno ukazati široj javnosti, da su svi izneseni navodi, komentari, slike i video uratci „Karton revolucije“, licemjeran pokušaj diskreditiranja JP „Šume Tuzlanskog kantona“ te predstavljaju direktan atak na radnike JP Šuma TK i radnike u drvnoj industriji i njihovu egzistenciju.

Sama činjenica da je prikupljanje potpisa za peticiju po pripemljenim izmjenama i dopunama Zakona o zaštićenom pejzažu provodena samo u tri općine Tuzlanskog kantona (Banovići, Tuzla i Živinice) gdje je na bezobrazan način isključena općina Kladanj i njeni građani, koji bi trpjeli najteže posljedice eventualne izmjene zakona dovoljno govori o (ne)ozbiljnosti neformalne grupe koja očito ovakvim postupanjem ima instruisane namjere određenih politika koje za krajnji cilj imaju potpuno uništenje preduzeća.

S tim u vezi, apelujemo na nadležne organe Tuzlanskog kantona, kao i  načelnike općina u Kantonu i općinska vijeća da ne podliježu neistinitim navodima pojedinaca i da o svemu, prije svega, konsultuju struku i stručne osobe resornih ministarstava i preduzeća, te na bazi tačnih i provjerenih informacija preduzmu određene radnje. Samo na takav način možemo postići željeni rezultat a koji će svakako imati za cilj i očuvanje šume kao prirodnog bogatstva.

Ukazujemo da ukoliko nadležni u TK ishitreno i bez prethodnih provjera usvoje navedenu inicijativu neformalne grupe,  to će biti direktan udar na egzistenciju više od  500 radnika JP „Šume TK“ i njihovih porodica pogotovo onih koji su nastanjeni na području Općine Kladanj i općine Banovići.

 To će takođe biti udar i na nebrojen broj drugih radnika iz drvoprerađivačke industrije koja se snabdijeva drvetom sa ovog područja, odnosno na kompletnu drvnu industriju koja direktno i indirektno zapošljava veliki broj radnika i koja je vrijedna stotine miliona maraka koje se uplaćuju u budžete kantona i općina, a poznato je da je to javni novac kojim se finansira školstvo, zdravstvo, socijalna davanja pa i ovakve organizacije kao što je „karton revolucija“.

 Apelujemo na sve građane da prije nego pristupe potpisivanju peticije i davanju podrške ovakvim i sličnim projektima  konsultuju struku i traže tačne informacije o određenim situacijama  i stvarnom stanju, te mogućim štetama koje mogu nastati za druge njiovim ishitrenim odlukama. Shodno navedenom, radnici JP „Šume TK“ podržavaju napore odgovornih osoba ovog preduzeća da se neosnovani navodi demantuju, te javnost tačno informiše i zaštiti kolektiv JP „Šume TK“ i radnici ovog preduzeća.

Kladanj: 29.12.2022.

sindikalni odbor, gl. povjerenik

Refik Mostarlić”