ČESTITKA SSŠPDP BIH POVODOM KURBAN BAJRAMA

ČESTITKA SSŠPDP BIH POVODOM KURBAN BAJRAMA

Povodom nastupajućeg Kurban Bajrama, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH upućuje najtoplije čestitke radnicima i građanima Bosne i Hercegovine islamske vjeroispovijesti uz želju da ga provedu u zdravlju i ljubavi kao i u ozračju pozitivnih porodičnih, duhovnih i moralnih vrijednosti za koje se nadamo da će nam dati dodatnu snagu da se nastavimo truditi da našu zajednicu učinimo ljepšom, boljom i sretnijom u saradnji i slozi i sa svim dobronamjernim ljudima koji u njoj žive.

SASTANAK U RASADNIKU CAZIN

SASTANAK U RASADNIKU CAZIN

U srijedu, 7.7.2021. godine upriličena je posjeta predstavnika SSŠPDP BiH šumsko-privrednom društvu “Unsko-sanske šume” d.o.o. Bosanska Krupa  – Rasadnik Cazin i tom prilikom je održan sastanak sa povjereništvom sindikalne podružnice našeg sindikata.

Rasadnik Cazin prostire se na površini od 55 hektara sa godišnjom proizvodnjom od oko milion sadnica. U rasadniku se proizvode sadnice za potrebe šumsko-privrednog društva i to: smrča, jela, crni bor, bukva, hrast, javor, jasen, kesten. Uređenje i prelijepa atmosfera svjedoče o domaćinskom odnosu uposlenika prema sredini u kojoj rade. Ambijent zasađenih površina, sa raznovrnim ukrasnim biljem i drvećem posjetiocu čini boravak ugodnim i zanimljivim. U rasadniku radi 17 radnika, a po potrebi se angažuju i sezonski radnici (ili se za vrijeme sezone kao ispomoć angažuju radnici iz drugih kolektiva unutar Društva). U ovoj radnoj jedinici vrši se raznovrsna proizvodnja hortikulturnih biljaka, kao i plastenički uzgoj sadnica drveća i ukrasnog grmlja.

Sastanak u Sindikalnoj podružnici je održan na poziv povjerenika Sindikalne podružnice Jasmina Nuhića. Pritom se razgovaralo o aktuelnim pitanjima i problematici radnika, načinu rada u uvjetima visokih temperatura te o organizaciji Podružnice. Osim toga je razmatrana i problematika o kojoj je ranije odlučivala Statutarna komisija SSŠPDP BiH, te su u vezi s tim doneseni i određeni zaključci.

Sastanku su prisustvovali predsjednica SSŠPDP BiH Lejla Ćatić, predsjednik Kantonalnog odbora sindikata za Unsko-sanski kanton Edin Didović i glavni povjerenik šumsko-privrednog društva Samir Čajić.

Učesnici su upoznati sa načinom rada rasadnika, njegovim kapacitetom i strukturom, a imali su i priliku uživati u prekrasnom ambijentu i ljepoti raznovrsnih biljnih vrsta.

IN MEMORIAM: ZUHDIJA MAHMUTOVIĆ

IN MEMORIAM: ZUHDIJA MAHMUTOVIĆ

U ponedjeljak, 12. jula 2021. godine je iznenada preminuo naš kolega Zuhdija Mahmutović, inžinjer zaštite na radu i vrijedan stručnjak iz ove oblasti, predsjednik Udruženja za unaprjeđenje zaštite na radu i dugogodišnji saradnik našeg sindikata. Njegovom smrću izgubili smo prije svega prijatelja, ali i istinskog aktivistu i borca za sigurnost radnika i njihova prava.

Ovom prilikom Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH izražava svoju duboku sućut porodici, kolektivu i prijateljima preminulog Zuhdije Mahmutovića.

SASTANAK UPRAVE “SARAJEVO-ŠUME” I SINDIKATA: OTPOČETI PREGOVORE S CILJEM ZAKLJUČIVANJA KOLEKTIVNOG UGOVORA

SASTANAK UPRAVE “SARAJEVO-ŠUME” I SINDIKATA: OTPOČETI PREGOVORE S CILJEM ZAKLJUČIVANJA KOLEKTIVNOG UGOVORA

U KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevu u utorak, 06. jula 2021. godine, je na prijedlog Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH održan zajednički sastanak predstavnika uprave Društva i Sindikata.

Sastanak je održan s ciljem postupanja po ranije upućenim prijedlozima i zahtjevima Sindikata, a to je prije svega, otpočinjanje pregovora u vezi sa zaključivanjem kolektivnog ugovora za KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo, a pored toga, diskutovalo se i o drugim pitanjima u cilju unaprjeđenja prava i interesa radnika Društva.

Sindikat je upoznao novu upravu Društva sa upućenim prijedlogom kolektivnog ugovora Društva, kao i ranijim inicijativama i zahtjevima. U toku diskusije konstatovano je da je Služba Društva po prijemu prijedloga, početkom prošle godine uputila prijedlog kolektivnog ugovora ministarstvu s ciljem imenovanja pregovaračkog tima na strani poslodavca i otpočinjanja pregovora. Pitanje imenovanja pregovaračkog tima i otpočinjanja pregovora u vezi sa upućenim prijedlogom kolektivnog ugovora treba biti razmatrano na skupštini Društva planiranoj za 26.7.2021. godine.

Zaključeno je da se nakon održane skupštine Društva utvrdi plan aktivnosti za dalje postupanje. Sindikat će biti obaviješten o zaključcima skupštine.

Na strani KJP „Sarajevo šume“ d.o.o. Sarajevo prisustvovali su v.d. direktora Samir Omerović, v.d. izvršnog direktora za oblast šumarstva Rizo Tabaković i v.d. izvršnog direktora za opšte poslove Halil Sulejmanović i Haša Delić, rukovoditeljica Službe za opće, pravne i kadrovske poslove u Društvu. Na strani sindikata prisustvovala je predsjednica SSŠPDP BiH Lejla Ćatić, predsjednik KO Sindikata Ramiz Ćustović i povjerenik Sindikalne podružnice KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo, Admir Sloboda.

PREDSJEDNICA SSŠPDP BIH LEJLA ĆATIĆ ZA TVSA: RADNICI U REALNOM SEKTORU TEŠKO MOGU PREŽIVLJAVATI OD MJESECA DO MJESECA

PREDSJEDNICA SSŠPDP BIH LEJLA ĆATIĆ ZA TVSA: RADNICI U REALNOM SEKTORU TEŠKO MOGU PREŽIVLJAVATI OD MJESECA DO MJESECA

„Da cijene rastu i da u praksi nema ograničenja marži na osnovne životne namirnice, potvrđuje i inspekcija u svojim izvještajima. Kako preživjeti u situaciji kada prosječna plata u Federaciji pokriva pola sindikalne potrošačke korpe?“ Ovo pitanje, kao i pitanje najniže plate, bilo je tema dijaloške emisije „Polis“ na programu TVSA od 28. jula u kojoj je gostovala predsjednica SSŠPDP BiH Lejla Ćatić, pri čemu je, između ostalog, navela:

„Mnoge reforme koje su donesene proteklih godina započete su, ali nisu do kraja provedene, a kod nekih njihovo provođenje uopšte nije bilo efikasno. Imamo Zakon o radu koji je mijenjan 2018. godine, upravo u pogledu utvrđivanja najniže plate, gdje do danas nemamo realizaciju te odredbe koja je tom prilikom mijenjana. Prvobitnom odredbom je bilo definisano da se najniža plata utvrđuje kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu, a zatim su 2018. godine donesene izmjene i dopune te odredbe i donesena je odluka da Vlada FBiH treba da utvrdi najnižu platu na prijedlog Ministarstva finansija u dogovoru sa Federalnim zavodom za planiranje, a na prijedlog Ekonomsko-socijalnog vijeća. Međutim, rad Ekonomsko-socijalnog vijeća je dvije godine bio u zastoju i mi smo se u skladu s uslovima u kojima sindikat radi, potrudili da otkočimo njegov rad. Od novembra 2019., kroz rad Ekonomsko-socijalnog vijeća tražimo da se utvrdi najniža plata, ali na nivou Federacije mi i dalje nemamo utvrđenu najnižu platu. Ranijim Općim kolektivnim ugovorm za teritoriju Federacije BiH, koji je donesen u skladu sa ranijim članom 78. Zakona, utvrđena je satnica od 2,31 KM. Upravo na osnovu toga je izvedena najniža plata koja iznosi 406 KM, ali u principu mi nemamo propis koji reguliše tu minimalnu platu, za razliku od svih zemalja EU i zemalja u okruženju, gdje je ona definisana odgovarajućim zakonom.

Trenutno, na osnovu naših vlastitih istraživanja, imamo utvrđen podatak da potrošačka korpa iznosi 2064 KM. Sa ovim platama koje mi danas imamo, ne mogu se pokriti osnovni životni troškovi. Naročito naglašavam da radnici u realnom sektoru teško mogu preživljavati od mjeseca do mjeseca.

Osim niskih plata imamo i jedan drugi problem, a to je nesiguran rad u realnom sektoru gdje radnici rade mjesec za mjesec. Rade po ugovoru o radu na određeno vrijeme, na mjesec-dva, maksimalno tri, pri čemu se pogubnost takve prakse naročito pokazala za vrijeme pandemije, kada je u prvim mjesecima veliki broj radnika ostao bez posla. Samo u prvom valu pandemije 2500 radnika je otpušteno. U maju su počela nova zapošljavanja i krenulo se ka stabilizaciji stanja, ali nakon toga je ponovo bilo povremenih otpuštanja. To su samo neki od problema s kojima se nosimo. Osim ovih problema koje sam navela, a to su pitanje najniže plate i nesiguran rad, danas kao izražen problem imamo i nedostatak radnika, jer, čim su se otvorile granice, ljudi su ponovo počeli da napuštaju BiH.

Što se tiče problema u Savezu Samostalnih sindikata BiH, podijeljenost Saveza jeste otežavajuća okolnost, u smislu da mi iz granskih sindikata imamo više posla, pa na primjer, ja moram danas ovdje da govorim o najnižoj plati, umjesto da to radi neko iz Saveza. Uprkos tome, mi radimo i dalje, a činjenica da mi trenutno nemamo jednu osobu koja je registrovana kod nadležnog ministarstva kao predsjednik SSSBiH, ne znači da mi ne radimo, jer mi nikad nismo ni prestali sa radom. Savez sindikata je krovna organizacija koja okuplja granske sindikate koji su samostalni i posebno registrovani i koji predstavljaju pravne subjekte, tako da nijedan sindikat nijednog momenta nije prestao da radi i svaki sindikat se i dalje bori za svoje članstvo. Kolektivni ugovori su spušteni na nivo granskih sindikata i oni kolektivni ugovori koji su zaključeni u proteklom periodu, postignuti su putem pregovora koje smo vodili mi iz granskih sindikata. Mi smo ti koji intenzivno pregovaraju sa Udruženjem poslodavaca i ti pregovori se ne vode preko Saveza.

Mi i dalje radimo na rješavanju navedenih problema i uspjeli smo otkočiti rad Ekonomsko-socijalnog vijeća, te se od oktobra 2019. kroz njegovo djelovanje borimo za rješavanje gorućih pitanja kao što su, na primjer, inicijativa Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca koja je pokrenuta u toku prvog vala pandemije, a tiče se izmjena Zakona o radu, koje smo mi iz sindikata osporavali, jer se radi o izmjenama na štetu radnika. To je bilo na dnevnom redu Ekonomsko-socijalnog vijeća i na kraju smo postigli da navedene izmjene ipak ne budu usvojene.

Cijelu emisiju možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=IO1SmG6YeRk&t=2615s

U POSJETI MUZEJU ŠUMARSTVA RASADNIKA ŽEPČE: VRIJEDNA ZBIRKA KOJA SVJEDOČI O DECENIJAMA RADA U ŠUMARSKOM SEKTORU

U POSJETI MUZEJU ŠUMARSTVA RASADNIKA ŽEPČE: VRIJEDNA ZBIRKA KOJA SVJEDOČI O DECENIJAMA RADA U ŠUMARSKOM SEKTORU

Pri posjeti Sindikalnoj podružnici JP “ŠPD ZDK” d.o.o. – Šumarija Žepče i Rasadniku Žepče predstavnici SSŠPDP BiH imali su priliku da posjete i jednu stalnu postavku. Radi se o malom, ali vrijednom muzeju šumarstva kojeg uređuje Ivica Murlin, diplomirani inžinjer šumarstva koji je svoj radni vijek posvetio ovoj šumariji.

Muzej sadrži stara oruđa za rad, slike i službene listove, časopise i druge eksponate koji govore o proteklim decenijama rada u šumarstvu u žepčanskom kraju, Bosni i Hercegovini i regionu.

Tako se u ovoj zbirci mogu pronaći mjesečni časopisi iz 1937. godine, časopisi „Jugoslovenska šuma“, rijetki primjerci „Lugarske službene knjige“ iz 1941. godine, „Lovački list“ Saveza lovačkih udruženja na području Bosne i Hercegovine, izdat u Sarajevu 1939., najstarija izdanja „Šumarskog lista“ Zagreb iz 1908. kao i ona iz kasnijeg perioda, iz 1990. godine, te razni antikviteti koji svjedoče o organizaciji ovog sektora, radu u šumarstvu kroz različita razdoblja prošlog i ovog vijeka i iskustvima u čuvanju šume kao jednog od najvećih prirodnih bogatstava.