HITAN DOPIS SP “SARAJEVO ŠUME” KANTONALNIM VLASTIMA: GOSPODO, DA LI RADNICI ZASLUŽUJU DA OSTANU BEZ PLAĆE?

12.04.2021. | Novosti

Povodom najnovije krize u funkcionisanju preduzeća Sindikalna podružnica KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo uputila je hitan dopis Skupštini, Vladi i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Dana 08.4.2021. godine uputili smo Zahtjev za hitno djelovanje Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo u vezi sa nastalom situacijom u KJP “Sarajevo-šume ” d.o.o. Sarajevo , tačnije neimenovanjem Nadzornog odbora, a time i Uprave Društva zbog čega trpe radnici. Do danas nemamo odgovor u vezi sa istim.

Kao što Vam je poznato, 18.3.2021. godine istekao je mandat Nadzornom odboru Društva, a 29.3.2021. godine vršiocu dužnosti generalnog direktora kao i v .d. izvršnim direktorima Društva KJP “Sarajevo-šume ” d.o.o. Sarajevo. Koliko nam je poznato imenovan je samo predstavnik/punomoćnik ispred Ministarstva privrede Kantona Sarajevo koji obnaša funkciju Skupštine Društva i nema ingerencije vođenja upravljačke politike u Društvu.

Sa 01. aprilom 2021. godine počele su dospijevati obaveze Društva za prethodni period, uključujući obaveze prema radnicima, isplata naknade za prevoz za april, koju je trebalo isplatiti do 05.4., dok plaće i druge naknade radnika za obaveze iz marta dospijevaju 15.4.2021. godine.

Kako je direktoru istekao mandat, niko u Društvu nema ovlaštenja za davanje naloga za obračun i isplatu plaća i drugih obaveza. Društvo je solventno i ne postoje finansijske prepreke za isplatu plaća. Za imenovanje novog Nadzornog odbora, te imenovanje nove Uprave Društva potrebno je najmanje još 20 dana. Osim toga nastaju druge obaveze za Društvo, zbog čega će najvjerovatnije Društvo i prekršajno odgovarati zbog kašnjenja sa uplatom i izmirenjem obaveza za redovan rad. A sve ovo će se na kraju prelomiti preko radnika!

UKAZUJEMO da radnici KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo rade izuzetno teške i složene poslove, u šumi na otvorenom po različitim vremenskim prilikama. U martu, kao i sada u aprilu rad se odvija u zimskim uvjetima, još su temperature ispod nule (negdje i do -18 stepeni C.), a većina radilišta je i pod dubokim snijegom.

Svoju plaću radnici zarađuju pošteno i uz velike napore, pod pritiskom iako većina tih radnika radi na ugovorima o radu na određeno vrijeme u trajanju od tri, šest mjeseci ili godinu dana i tako rade već godinama, neki čak i po 10 godina.

Radovi u šumarstvu su radovi visokog rizika i radnicima stalno prijeti opasnost od povrede na radu. Nije nemoguće da se u međuvremenu dese teže povrede radnika na radu ili neke druge nesreće. Postavlja se pitanje ko će biti odgovoran i kako se to može riješiti?

Gospodo, da li radnici koji rade u ovakvim uvjetima zaslužuju da ostanu bez plaće ili da im plaća kasni zbog nečega za što uopšte nisu krivi?

Do danas se rad na svim radilištima odvijao bez zastoja, radnici su radili na vlastitu odgovornost i maksimalnu samodisciplinu. Međutim, kako je isplata plaća neizvjesna, sa današnjim danom prestala je otprema i prodaja drvnih sortimenta što dalje može donijeti novu finansijske namete društvu i ozbiljno ugroziti dalje poslovanje “Sarajevo-šuma”.

Sve ovo dovest će KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo u krizu poslovanja, te preduzeće koje je solventno, sa redovnom dinamikom rada i poslovanja, u potpunu krizu, a 391 radnika ostaviti bez redovnih primanja, te njih i njihove porodice dovesti na rub materijalne izdržljivosti. Osim toga, veliki broj radnika je obolio od corona virusa. U posljednjih nekoliko sedmica imali smo pet smrtnih slučajeva.

Ako sumnjate u navedeno, POZIVAMO VAS DA OBIĐETE BILO KOJE RADILIŠTE KJP “Sarajevo-šume” (na području Bjelašnice, lgmana, Srednjeg…) I SAMI SE UVJERITE U NAVEDENO!

Shodno tome, ZAHTIJEVAMO OD SKUPŠTINE, VLADE I RESORNOG MINISTARSTVA DA HITNO IZNAĐU PRELAZNO RJEŠENJE. Predlažemo da ministar postupi u skladu sa članom 11. alineja 8. Zakona o upravljanju privrednim društvima u Kantonu Sarajevo i u skladu sa ovlaštenjem uvede privremene mjere za sanaciju stanja u društvu postavljanjem privremenog upravitelja, do okončanja postupka imenovanja Nadrzonog odbora i Uprave Društva.

ZAHTIJEVAMO da se naš zahtjev uzme urgentno u razmatranje, jer Sindikat neće moći vladati situacijom i zadržati socijalni mir. Radnici su najavili potpunu obustavu rada ukoliko plaća ne bude isplaćena u zakonskom roku, odnosno na dan 15.4. i dolazak pred zgradu Društva i Kantona Sarajevo.

U vezi sa gore navedenim, ZAHTIJEVAMO hitan sastanak sa predsjedavajućim Skupštine, premijerom Vlade Kantona Sarajevo i ministrom Kantonalnog ministarstva privrede u cilju iznalaženja prelaznog rješenja do imenovanja nove Uprave Društva. Predlažemo da sastanak održimo najkasnije do 14.4.2021. godine jer do tada moramo imati neki odgovor za radnike.