SVIM RADNICAMA I RADNICIMA SRETAN 1. MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

01.05.2021. | Novosti

Svim radnicama i radnicima sretan 1. maj, Međunarodni praznik rada, dan koji dočekujemo suočavajući se s mnogim izazovima borbe za prava radnika.

U Bosni i Hercegovini radništvo je izuzetno ugroženo. Uslovi na radu su vrlo teški i složeni, a plaće koje se isplaćuju ne mogu pokriti osnovne troškove četveročlane porodice i ne omogućavaju život dostojan čovjeka. Pandemija virusa COVID-19 dodatno je usložnila okolnosti u kojima radnici rade i povećala rizike.

U sektorima šumarstva, prerade drveta i papira u BiH rade izuzetno vrijedni i sposobni radnici koji su u stanju izvršiti svaki postavljeni zadatak. Naša zemlja ima sve potrebne proizvodne kapacitete, bogate resurse i dobre proizvodne pogone za razvoj ovih privrednih grana. Uprkos tome, radnici se suočavaju sa teškoćama kao što su loši uslovi na radu, neadekvatna oprema, niske plaće i vrlo nepovoljni ugovori na određeno za radnike u proizvodnji.

Ko će poboljšati uslove za život radnika, ko će im omogućiti bolje sutra? Niko drugi do sami radnici. Prava nisu poklon, prava su plod istrajne, zajedničke i mukotrpne borbe.

Ujedinimo se u toj borbi i postanimo dio jednog tima!

Povodom Praznika rada premijerno objavljujemo kratki promotivni animirani film našeg Sindikata o potencijalima naših sektora i izazovima sindikalne borbe. Autor filma: Mirsad AgićFilm možete pogledati na sljedećem linku: