ODRŽAN VIRTUELNI FORUM ZA MLADE BWI

20.05.2021. | Novosti

18.5.2021. godine Švedski sindikat radnika u građevinarstvu (BYGGNADS) i Švedski sindikat molera (MALARNA) održali su prvi, jednodnevni, virtualni forum (sesiju) u sklopu kojeg je održan trening za članstvo, namijenjen mladima sindikalnih organizacija-članica Međunarodne federacije radnika u građevinarstvu i drvnoj industriji – BWI. Na forumu je učestvovalo oko 15 učesnika, a između ostalih i Azra Muharemagić, predstavnica mladih SSŠPDP BIH.

Putem ovog treninga se nastoji nastaviti razvijati i usmjeravati rad europske omladine BWI, što je jedan od glavnih fokusa djelovanja Švedskog sindikata građevinskih radnika na međunarodnom planu.

Trening ima za cilj pokušati pronaći nove načine za jačanje saradnje u sklopu evropske mreže mladih i osnažiti organizacije mladih u trenutnim okolnostima. Na trening su pozvani mladi iz svih sindikalnih organizacija, koji su članice BWI u Evropi.

U sklopu programa obrađene su brojne teme, kao što su: politička ekonomija, vrijednost rada u ekonomskoj perspektivi, osnove unaprjeđenja sindikalnog pokreta, čovječanstvo i pokretačke snage društva kroz historiju te borba protiv hegemonije – kako definisati problem i pokrenuti inicijativu. Svi učesnici su imali priliku da se pojedinačno predstave, prezentiraju svoj sindikat, te pojasne čime se bavi i koja su težišta njegovog djelovanja.

Ovaj forum će za dvije sedmice, dobiti i svoj nastavak, za koji je planirano da obrađuje oblasti vrijednosti rada i stvaranja kapitala, te učesnicima prenese znanja o tome kako se određuje plaća radnika i kakva je relacija između određivanja plaća i stvaranja kapitala.

Webinari kao što je ovaj su idealna i jedinstvena prilika za razmjenu mišljenja i informisanje o tome na koji način rade sindikati širom Evrope, a naročito kako funkcioniše omladinska mreža.

Na ovaj način naši predstavnici imaju priliku sebe i predstaviti lično, kao i kroz djelovanje unutar sindikata, odnosno kroz djelovanje unutar sekcije mladih SSŠPDP BiH.

Drugi forum je zakazan za 4. juli i bit će struktuiran na sličan način, u vidu četverosatnog sastanka koji će se održati virtualno, putem Zoom-platforme.