ODRŽAN SASTANAK SSŠPDP BIH U SINDIKALNOJ PODRUŽNICI JP “ŠPD ZDK – ŠUMARIJA“ VAREŠ

22.05.2021. | Novosti

U četvrtak, 20.5.2021. godine održan je sastanak SSŠPDP BiH u sindikalnoj podružnici JP “ŠPD ZDK – Šumarija“ Vareš.

Sindikalnu podružnicu posjetila je predsjednica Sindikata Lejla Ćatić, predsjednik kantonalnog odbora SSŠPDP BiH za Zeničko-dobojski kanton, Rešid Plećan i glavni povjerenik Sindikalnog odbora JP “ŠPD ZDK” d.o.o. Zavidovići, Džemil Saćić. Održan je sastanak sa povjereništvom Sindikalne podružnice „Šumarije Vareš“ na kojem je povjerenik Midhat Džafo informisao prisutne o radu i djelovanju Sindikata u navedenoj šumariji, aktivnostima koje su sprovođene u proteklom periodu i planiranim aktivnostima za naredni period.

Sindikat je održao sastanak i sa novim upravnikom „Šumarije Vareš“ Enezom Kopićem na kojem je razgovarano o socijalnom dijalogu i pitanjima u vezi s područjem „Šumarije Vareš“ koja bi u rješavanju trebala biti prioritet, pri čemu su određena pitanja i prijedlozi delegirani prema upravi Društva.

Predsjednica je upoznala prisutne sa radom granskog sindikata, te se osvrnula na rad i zajedničko djelovanje Centrale Sindikata i sindikata za područje JP “ŠPD ZDK” d.o.o.. Predsjednik kantonalnog odbora također je upoznao prisutne sa aktivnostima koje sindikat vodi na nivou kantona. Predsjednik Sindikalnog odbora JP “ŠPD ZDK” d.o.o. osvrnuo se na rad sindikata u proteklom periodu, naročito u proteklih godinu dana za vrijeme pandemije, te pojasnio koji su to dalji zadaci sindikalnog odbora u narednom periodu.

U diskusiji je naročito ukazano na značaj potpisanog kolektivnog ugovora za JP “ŠPD ZDK” d.o.o. Zavidovići te na aktivnosti koje su se vodile u protekloj godini vezano za izmjenu Uredbe o zapošljavanju u javnom sektoru u ZDK, čime je omogućen kontinuirani rad radnika koji su angažovani na radu po osnovu ugovora na određeno vrijeme. Također, istaknuto je da će po posljednjem javnom oglasu na neodređeno vrijeme biti primljeno 70 radnika. Navedeno je i da će se nastaviti sa socijalnim dijalogom na nivou društva, pri čemu je proritet zbrinjavanje, odnosno upošljavanje što većeg broja radnika na neodređeno vrijeme. Jedno od bitnih pitanja je i adekvatno zbrinjavanje radnika kod kojih je utvrđena smanjena radna sposobnost, te regulisanje njihovog statusa u skladu sa zakonom.

Posjeta je realizovana u okviru planiranih godišnjih posjeta rukovodstva sindikata sindikalnim podružnicama.