PODRŠKA SSŠPDP BIH RUDARIMA FEDERACIJE BIH

24.11.2021. | Novosti

SSŠPDP BiH je danas uputio pismo podrške radnicima rudnika Federacije BiH sa sljedećim tekstom:

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine iskazuje solidarnost i daje punu podršku radnicima rudnika Federacije BiH i  rukovodstvu Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine u njihovim akcijama i naporima koje ulažu u cilju zaštite svojih osnovnih prava.

Žalosno je to što su nerazumijevanje i pasivan odnos nadležnih natjerali rudare koji ionako rade u izuzetno složenim i teškim uvjetima, da noć provedu na hladnoći i u neizvjesnosti čime su vlasti pokazale potpunu nebrigu ne samo za radnike rudnika Federacije BiH nego i za radničku populaciju uopšte. Pasivan odnos vlasti prema zahtjevima radnika u Federaciji BiH i sindikata koji ih zastupaju pokazuje njihovu potpunu nezainteresiranost i pasivnost prema svim radnicima industrijskog sektora u Federaciji BiH.

Rudari, ali i svi mi u iz sektora industrije već godinama ukazujemo na težak život, loše uvjete rada, nedovoljnu plaćenost za rad koji obavljaju radnici industrijskih sektora. Upravo ovi radnici koji svojim radom stvaraju nove vrijednosti i pune budžete u Federaciji BiH danas imaju najmanje plaće i većina njih živi na rubu egzistencije. Na zahtjeve radnika industrije vlast odgovara stalnim ignorisanjem tih zahtjeva i produžavanjem agonije te stagniranjem plaća u stalnom ambijentu povećanja troškova života i cijena osnovnih životnih namirinica.

Članstvo i rukovodstvo Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine spremno je ličnim učešćem pridružiti se i podržati rudare u njihovoj borbi. Borba radnika rudnika Federacije BiH treba da bude vodilja svim radnicima industrijskih sektora u Federaciji BiH da stanu u odbranu svojih prava i javno iskažu nezadovoljstvo zbog stalnog omalovažavanja, ugnjetavanja i neozbiljnog odnosa vlasti prema radnicima koji su temelj ove države.

S poštovanjem,

                                                                                                                             PREDSJEDNIK                                                                                                                              Lejla Ćatić