DAN PLANETE ZEMLJE 2022.

22.04.2022. | Novosti

Dan planete Zemlje je godišnja proslava koja se održava 22. aprila. Više od 193 zemlje organizuje događaje za Dan planete Zemlje, a koordinira ih mreža Dana planete Zemlje. Ciljevi događanja uključuju senzibiliziranje svjetske populacije o pitanjima okoliša i demonstriranje podrške za zaštitu okoliša.

Svake godine 22. aprila svijet prati Dan planete Zemlje. Obilježavanje ovog dana kao Dana planete Zemlje je tradicija od 1970. godine.

Planeta Zemlja je brojnim neprimjerenim aktivnostima čovjeka, kritično ugrožena i treba hitnu pomoć kao i radikalnu promjenu ponašanja svakoga od nas. Kada su u pitanju takva pitanja kao što su ekološki problemi globalnih razmjera, čovjek često pomisli kako on sam tu ne može učiniti ništa. No, nije tako! Moramo postati svjesni činjenice da svako od nas može učiniti jako mnogo po ovom pitanju, i to mnogo više nego mislimo. To ćemo postići prije svega tako što ćemo najprije djelovati samostalno, a zatim postati primjer ponašanja drugima koje ćemo na taj način također potaknuti na djelovanje.

I ove godine, u periodu koji se poklapa sa Danom planete Zemlje, članovi našeg Sindikata uposleni u šumskoprivrednim društvima koja se bave gospodarenjem šumama, glavni fokus svojih aktivnosti u oblasti zaštite okoliša usmjeravaju ka pošumljavanju, odnosno obnovi šumskog fonda u područjima gdje se vrši eksploatacija drveta za potrebe drvne industrije. U tu svrhu se redovno organizuju intenzivne akcije pošumljavanja, a pri navedenim preduzećima djeluje više rasadnika gdje se uzgaja veliki broj mladih sadnica koje se koriste za obnovu, jačanje i podmlađivanje šumskog fonda.