SSŠPDPBiH POSLODAVCIMA: UVEDITE MJERE ZAŠTITE OD VISOKIH TEMPERATURA

24.06.2022. | Novosti, Vijesti

24. juni 2022 – Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH je povodom otežanih klimatskih uslova za radnike koji su nastupili posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, izdao saopštenje za javnost u kojem se navodi:

Sarajevo, 24. juni 2022. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

(Apel za primjenu preventivnih mjera sigurnosti i zdravlja na radu
u uvjetima visokih temperatura)

Početak ljeta u Bosni i Hercegovini obilježen je visokim temperaturama. S obzirom da se prema prognozama meteorologa očekuje povećanje temperature i u narednom periodu, Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BIH upućuje poslodavcima APEL za primjenu preventivnih mjera sigurnosti i zdravlja na radu u uvjetima visokih temperatura.

Učestale vrućine mogu imati negativne posljedice po zdravlje ljudi. To se prije svega odnosi na radnike i radnice, posebno one koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja. Kod izlaganja vrlo visokim temperaturama, a u proporciji sa trajanjem izloženosti organizma moguća je dehidracija i pregrijavanje organizma, što može dovesti do iscrpljenosti, koja prethodi toplotnom udaru.

Apelujemo na poslodavce u šumsko-privrednim društvima, privatne poslodavce, čiji su radnici i radnice izloženi vanjskim uticajima, da postupe u skladu sa Preporukama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i preporukama drugih ustanova i uvedu preventivne mjere na radu u uslovima visokih temperatura, primjene odgovarajuću organizaciju rada u društvu i adekvatne mjere sigurnosti i zaštite radnika na radu, kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika, koji obavljaju poslove na otvorenom.

Predlaže se izbjegavanje obavljanja poslova u najtoplijem dijelu dana (12-16 sati), preraspodjela radnog vremena u smislu, da se teži dio poslova obavlja u hladnijem dijelu dana, organizovanje rada u smjenama, rotacija radnika prilikom obavljanja određenih poslova na visokim temperaturama, organizovanje češćih pauza u hladovini ili u rashlađenim prostorijama, nekoliko puta tokom dana osvježavanje hladnom vodom, posebno lice i zatiljak kao i sljedeće: Unositi dosta tečnosti iako se ne osjeća žeđ (svakih 15-20 minuta po jednu čašu rashlađene vode), izbjegavati gazirana pića i kofein, izbjegavati tešku i obimnu hranu, obezbijediti i koristiti sredstva i opremu za ličnu zaštitu pri radu na otvorenom kod visokih temperatura, (ljetna odijela, kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koji prekriva i vrat, naočare za sunce radi zaštite od UV-zračenja i sl.).

Pozivamo nadležne da prate stanje i da u slučaju da ovako visoke temperature u narednom periodu potraju duže vrijeme, proglase stanje elementarne nepogode. Na taj način će se poduzeti neophodne mjere za zaštitu zdravlja stanovništva, posebno radnika/-ca.

Preporuke objavljujemo na našoj zvaničnoj web stranici, pod linkom: https://ssspdp.ba/wp-content/uploads/2022/06/PREPORUKE-PRI-VISOKIM-TEMPERATURAMA.pdf i FB stranici – Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

                                                                                                       PREDSJEDNIK                                                                                                              Lejla Ćatić