MINISTARSTVO FINANSIJA FBIH: NA JEDNOKRATNU POMOĆ RADNICIMA SE NEĆE OBRAČUNAVATI POREZI I DOPRINOSI

20.07.2022. | Novosti, Vijesti

Prema informacijama koje je danas prenio portal Klix.ba, Federalno ministarstvo finansija je, u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, donijelo odluku kojom se na jednokratnu pomoć radnicima neće obračunavati porezi i doprinosi.

Iz Federalnog ministarstva finansija saopćili su da je donijet Pravilnik o dopuni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim se izuzima plaćanje poreza na dohodak jednokratne pomoći.
Riječ je o jednokratnoj pomoći radnicima u visini od 1.080 KM koju je Vlada FBiH donijela na sjednici održanoj 7. jula.

“Uredbom je propisano da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći zaposleniku, isključivo na njegov transakcijski račun, u visini do 1.080,00 KM najkasnije do 31. decembra. Navedena pomoć, isplaćena pod uslovima utvrđenim Uredbom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa”, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva finansija.

Pored toga, ministarstvo navodi da se ovim Pravilnikom propisuje porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, tako što se umanjuju propisani mjesečni paušalni iznosi poreza na dohodak za 50 posto do 31. decembra.

Izvor: Klix.ba