POTPISANI NOVI KOLEKTIVNI UGOVORI

27.07.2022. | Novosti, Vijesti

U petak, 22.7.2022. godine u direkciji Društva potpisan je Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo. Kolektivni ugovor potpisali su direktor Samir Omerović i povjerenik Kemal Kapetanović.

Kolektivnim ugovorom značajno su unaprijeđena prava radnika i radnica u KJP “Sarajevo-šume”, prije svega materijalna prava, te stvorene pretpostavke za dalje aktivnosti, a to je donošenje novog pravilnika o radu i sistematizacije i organizacije poslova. Nakon popisivanja, isti će biti dostavljen na oglašavanje u “Službenim novinama KS”.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, pomoćnik ministra Kemal Starogorčić, predstavnik Uprave za šumarstvo Sead Alić i predsjednica SSŠPDP BiH Lejla Ćatić.

Sindikat je od početka godine nastavio aktivno raditi na kolektivnom pregovaranju i zaključivanju novih pojedinačnih kolektivnih ugovora. Tako je 13.6. zaključen Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u Šumarstvu “Prenj” Konjic, a potom 4.7.2022. i kolektivni ugovor za radnike u JP “Bosanskohercegovačke šume”.