STEČAJ KONJUHA ŽIVINICE: PREDUZEĆE ČEKA NA STRATEŠKOG PARTNERA, A RADNICI NA ZASLUŽENU PENZIJU

15.08.2022. | Novosti, Vijesti

Prema informacijama kojima raspolaže portal klix.ba, grupa radnika Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica još uvijek čeka isplatu prvih zasluženih penzija, a upitno je kada će se to desiti. Rješenje o penzionisanju ne dobijaju već pet mjeseci, iako je Vlada FBiH kroz program uvezivanja radnog staža uplatila potreban novac.

Fabrika namještaja Konjuh iz Živinica već šest godina funkcionira u stečaju, a radnici koji shodno godinama radnog staža ispunjavaju uslove za odlazak u penziju posredstvom programa Federalne vlade za uvezivanje radnog staža, ostvaruju zakonom zagarantovano pravo, odnosno dobijanje mjesečne naknade.

Međutim, posljednja grupa radnika već pet mjeseci čeka na izdavanje rješenja, čime bi im bilo omogućeno ostvarivanje prava za dobijanje penzije, izjavili su predstavnici sindikalne organizacije Konjuha.

“Od ukupno 14 radnika za koje je putem programa Federalne vlade za uvezivanje radnog staža uplaćen novac na račun Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, samo je njih troje dosad dobilo rješenje o penzionisanju. Ostali već pet mjeseci čekaju, a odgovor na to pitanje je još uvijek nepoznanica”, kazao je predsjednik sindikata Konjuhovih radnika Mujo Gavranović.

Kako penzionisati ostale radnike?

Federalno resorno ministarstvo prije nekoliko dana objavilo je novi oglas za dodjelu sredstava za uvezivanje radnog staža, kroz koji bi još 20 radnika Konjuha moglo otići u penziju. Međutim, tu bi, prema navodima našeg sagovornika, mogao nastati problem.

“Prilikom prijave na svaki program federalno resorno ministarstvo od nas traži dokaz da je novac koji je uplaćen za Konjuh utrošen namjenski. Mi to sad ne možemo dokazati, jer radnici nisu penzionisani, odnosno oni nisu dobili rješenja. Smatramo da je najveći problem u slaboj komunikaciji između Poreske uprave FBiH i Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje”, nastavlja Gavranović.

Poslovanje preko posrednika i izvoz u Austriju

Stečajni postupak u Konjuhu je proglašen u septembru 2016. godine, a shodno trenutnom načinu poslovanja, proizvodnja koja se odvija u pogonima dostatna je za isplatu plaća za 30 radnika koliko je angažovano, uz doprinose.

“Nama stečaj predstavlja problem u poslovanju jer se na tenderima ne možemo pojavljivati direktno, izuzev ako imamo neku firmu koja nam je posrednik. Teško nam jeste, ali ipak uspijevamo na neki način opstati. Trenutno nas spašava izvoz proizvoda u Austriju, na osnovu čega i osiguravamo redovne plaće i doprinose koji se isplaćuju svakog petog dana u mjesecu”, pojašnjava nam Gavranović.

Strateški partner bi bio od velikog značaja, međutim njega je teško osigurati zbog činjenice da ne postoji mogućnost prodaje imovine ovog nekadašnjeg giganta u cijelosti. Prodaja se realizira dijeljenjem na lotove, međutim, ozbiljan strateški partner koji se ranije pojavljivao, na takvu kupovinu ne može pristati.

“Strateški partner nama bi svakako bio od velikog značaja jer bi omogućio ostvarivanje perspektive za koju tvrdimo da postoji u našoj fabrici. Nažalost, shodno bh. praksi stečaj je napravljen kako bi se firma likvidirala, međutim, mi pokazujemo da se ipak može raditi”, potcrtava Gavranović.

Konjuh se našao u stečaju na osnovu zahtjeva Razvojne banke Federacije BiH, a kojoj je ova fabrika dugovala novac za kredit. U postupak se ušlo shodno čvrstim obećanjima Vlade Tuzlanskog kantona, koja je postigla inicijalni dogovor sa stranim investitorom, koji je trebao otkupiti fabriku i početi proizvodnju. Ali, do zvaničnog dogovora nikad nije došlo.

Izvor: klix.ba