SINDIKAT ŠPD “UNSKO-SANSKE ŠUME”: UKINITE ZABRANU IZVOZA ŠUMSKIH SORTIMENATA

20.09.2022. | Novosti, Vijesti

Kantonalni odbor Sindikata ŠPD „Unsko-sanske šume“ juče je izdao saopćenje za javnost u kojem se navodi da radnici ovog javnog poduzeća traže da se ne produžava mjera zabrane izvoza šumskih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, koju je donijelo Vijeće ministara BIH.

Sindikat je na svojoj sjednici, održanoj 9. septembra u Bihaću razmatrao Informaciju o poslovanju “Unsko-sanskih šuma” kao i Inicijativu Vlade Federacije o produženju zabrane izvoza. Zaključeno je da, kako se navodi i u saopćenju, ukoliko mjera zabrane ostane na snazi i nakon septembra, rad ŠPD “Unsko-sanske šume” bit će doveden u pitanje, a time i status više od 800 radnika.

“Cijenimo da donesena mjera nije dala željene rezultate, već naprotiv, ugrozila je poslovanje firme kao i drvoprerađivača u kantonu. Smanjenje cijena drvnih proizvoda nije se desilo, a prodaja drveta u tri mjeseca zabrane bila je značajno slabija”, navode u Sindikatu i apeluju na Vijeće ministara da ne usvoji Inicijativu Vlade Federacije.