MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: IZABERIMO MIR, ODBRANIMO DEMOKRATIJU

10.12.2022. | Novosti, Vijesti

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH se pridružuje ostatku globalnog sindikalnog pokreta u obilježavanju 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava u atmosferi kontinuiranih napada na prava radnika širom svijeta, procesuiranja neistomišljenika u diktatorskim režimima te urušavanja slobode u postojećim demokratijama koje je većinom uzrokovano djelovanjem ekstremne desnice.

Sindikati su na prvoj liniji u opasnoj i često smrtonosnoj borbi za ljudska prava i demokratiju. Borba za nezavisne sindikate i borba za demokratiju su jedna te ista borba. Sindikati su stub demokratije i bedem slobode, a sindikalne organizacije mogu biti jake i slobodne samo u demokratskom okruženju.

SSŠPDP BiH stoji rame uz rame sa radnicima svijeta u njihovim nastojanjima da izaberu mir kao održiv put za odbranu i jačanje demokratije dok se ponovno posvećujemo demokratskim principima u cilju postizanja naših ideala bolje budućnosti za sve radne ljude i ostvarivanja prava među koje zasigurno spada pravo na dostojanstveni rad i dostojanstvenu plaću koja odgovara uloženom trudu, druga materijalna i nematerijalna prava, dostojni uslovi na radu, zaštita zdravlja radnika te njihova sigurnost i sigurnost njihovih porodica.

Izražavamo našu podršku sindikalcima u ratnim područjima koji brane svoje živote i živote svojih bližnjih od napada agresora, braneći suverenitet svoje zemlje, ali i istovremeno se boreći protiv drakonskih restrikcija upućenih protiv rada sindikalnih organizacija koje su uvedene u ratnom okruženju.

Stojimo uz naše kolege koji žive u režimima koji nastoje da ukinu i i utišaju sindikate zatvarajući njihove lidere, koji su u nekim diktaturama čak i meta ciljanih egzekucija.

Mnoge zemlje krše osnovna prava svojih građana. Mnogi režimi koji tlače svoje stanovništvo, najtežem tretmanu podvrgavaju žene. Stojimo uz sve aktivistkinje i aktiviste u njihovoj borbi za prava žena na slobodu odlučivanja, djelovanja i izbora načina života. 

Kao sindikalisti i radnici, izražavamo podršku svima koji se bore za slobodu, demokratiju i pravdu te sa svima koji izabiru mir kako bi se suprotstavili nadirućoj plimi brutalnosti, straha i očaja. Mir bez demokratije je jednostavno tiranija. A bez funkcionirajućih demokratija, volja većine će biti podvrgnuta samovolji nekolicine bogatih i moćnih. Bez jednog i drugog, ljudska prava će i dalje biti ugrožena. Samo u miru radnici mogu stvoriti uslove da osiguraju socijalni napredak i održivu globalnu ekonomiju. A samo u demokratskom okruženju radnici mogu postići socijalnu pravdu i slobodu za sve bez obzira na spol, stalež, porijeklo ili vjeroispovijest i ostvariti društvo u kojem bismo mogli u potpunosti uživati svojim ljudskim pravima.

Izvor: bwint.org