REAKCIJA SINDIKATA JP “ŠUME TUZLANSKOG KANTONA” D.D. KLADANJ NA PETICIJU ZA PROŠIRENJE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA: NE PODLIJEŽITE NEISTINITIM NAVODIMA I NE UNIŠTAVAJTE NAŠU EGZISTENCIJU. SJEČA ŠUME SE VRŠI PO ZAKONU UZ KONTROLU NADLEŽNIH

29.12.2022. | Novosti, Vijesti

Sindikalni odbor JP „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj je povodom akcije neformalne grupe građana “Karton revolucija” za proširenje zaštićenog pejzaža na njihovom području rada objavio saopštenje za javnost kojeg prenosimo u cijelosti:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

(Neosnovane optužbe i inicijativa neformalne grupe mladih za proširenje područja zaštićenog pejzaža planine Konjuh predstavlja direktan udar na egzistenciju radnika šumarstva i drvoprađivačke industrije Tuzlanskog kantona)

Sindikalni odbor JP „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj prenosi reakcije radnika koji izražavaju zabrinutost posljednjim aktivnim najavama i objavama na društvenim mrežama neformalne grupe građana koji se nazivaju „Karton revolucija“, a koji, svojim neistinitim i pretencioznim izjavama i objavama na društvenim mrežama dezavuišu javnost Tuzlanskog kantona, ali i šire, o navodnim nelegalnim sječama i „devastaciji“ šume na planini Konjuh. Pod navedenim izgovorom već duže vrijeme, a posljednjih mjesec dana intenzivno, manja neformalna grupa građana provodi aktivnosti na nekoliko općina, uključujući općine na čijoj teritoriji se ne nalazi područje zaštićenog pejzaža, ovog Kantona u nastojanju da prikupe dovoljno potpisa radi upućivanja inicijative za izmjene i dopune Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom, tačnije izmjenu zakona koja bi omogučila da se područje zone „B“ proglasi zonom „A“ zaštićenog područja.

Ukazujemo da se sječa drvnih sortimenata na području Tuzlanog kantona, kao i drugim dijelovima BiH može vršiti isključivo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i da za istu postoji i odgovornost kako odgovornih osoba Javnog preduzeća, tako i odgovornost drugih u više institucija TK, pa i odgovornih osoba Zaštićenog pejzaža „Konjuh“. Sječa drvnih sortimenata na području našeg Kantona vrši se u skladu a Zakonom o šumama TK i Zakonom o zaštićenom području Konjuh, a kontrolu provode nadležne inspekcijske službe. Sječa šume ne vrši se samo radi sticanja profita, kako pojedinci to plasiraju, već je šumarstvo, šumarska struka i djelatnost kojom se bave mnogo više od ovoga, a krajnji cilj im je zaštita šume i šumskog resursa, napominjemo da je svaki vid sječe stabala uzgojna mjera kojom se postiže optimalno stanje u šumama odnosno sastojinama.

 Sa akcije pošumljavanja Šumskog gazdinstva “Konjuh”, na lokaciji Gornja Drinjača, Odjel 64., maj 2021. god.

Radnici JP „Šume TK“ i sami su građani općina na području ovog Kantona, te je najveći broj radnika upravo sa općine Kladanj na čijoj teritoriji se nalazi najveći dio površine zaštićenog pejzaža. Zaštita i očuvanje šume kao prirodnog bogatstva je svakako u interesu i nas kao građana, domicilnog stavništva.

Stoga želimo javno ukazati široj javnosti, da su svi izneseni navodi, komentari, slike i video uratci „Karton revolucije“, licemjeran pokušaj diskreditiranja JP „Šume Tuzlanskog kantona“ te predstavljaju direktan atak na radnike JP Šuma TK i radnike u drvnoj industriji i njihovu egzistenciju.

Sama činjenica da je prikupljanje potpisa za peticiju po pripemljenim izmjenama i dopunama Zakona o zaštićenom pejzažu provodena samo u tri općine Tuzlanskog kantona (Banovići, Tuzla i Živinice) gdje je na bezobrazan način isključena općina Kladanj i njeni građani, koji bi trpjeli najteže posljedice eventualne izmjene zakona dovoljno govori o (ne)ozbiljnosti neformalne grupe koja očito ovakvim postupanjem ima instruisane namjere određenih politika koje za krajnji cilj imaju potpuno uništenje preduzeća.

S tim u vezi, apelujemo na nadležne organe Tuzlanskog kantona, kao i  načelnike općina u Kantonu i općinska vijeća da ne podliježu neistinitim navodima pojedinaca i da o svemu, prije svega, konsultuju struku i stručne osobe resornih ministarstava i preduzeća, te na bazi tačnih i provjerenih informacija preduzmu određene radnje. Samo na takav način možemo postići željeni rezultat a koji će svakako imati za cilj i očuvanje šume kao prirodnog bogatstva.

Ukazujemo da ukoliko nadležni u TK ishitreno i bez prethodnih provjera usvoje navedenu inicijativu neformalne grupe,  to će biti direktan udar na egzistenciju više od  500 radnika JP „Šume TK“ i njihovih porodica pogotovo onih koji su nastanjeni na području Općine Kladanj i općine Banovići.

 To će takođe biti udar i na nebrojen broj drugih radnika iz drvoprerađivačke industrije koja se snabdijeva drvetom sa ovog područja, odnosno na kompletnu drvnu industriju koja direktno i indirektno zapošljava veliki broj radnika i koja je vrijedna stotine miliona maraka koje se uplaćuju u budžete kantona i općina, a poznato je da je to javni novac kojim se finansira školstvo, zdravstvo, socijalna davanja pa i ovakve organizacije kao što je „karton revolucija“.

 Apelujemo na sve građane da prije nego pristupe potpisivanju peticije i davanju podrške ovakvim i sličnim projektima  konsultuju struku i traže tačne informacije o određenim situacijama  i stvarnom stanju, te mogućim štetama koje mogu nastati za druge njiovim ishitrenim odlukama. Shodno navedenom, radnici JP „Šume TK“ podržavaju napore odgovornih osoba ovog preduzeća da se neosnovani navodi demantuju, te javnost tačno informiše i zaštiti kolektiv JP „Šume TK“ i radnici ovog preduzeća.

Kladanj: 29.12.2022.

sindikalni odbor, gl. povjerenik

Refik Mostarlić”