SSŠPDPBIH I ŠUMARSTVO “SREDNJENERETVANSKO” MOSTAR: POVEĆATI PRIMANJA I OBEZBIJEDITI ADEKVATNU HTZ-OPREMU

31.01.2023. | Novosti, Vijesti

19.01.2023. godine u Šumarstvu “Srednjeneretvansko” Mostar održan je sastanak Uprave, Sindikata i radnika Društva. Tema je bila aktuelna problematika, izazovi sa kojima se ovo Društvo suočava u svom radu, te problemi radnika. Posebno se razgovaralo o pitanju povećanja plaća i radu proizvodnih radnika, uvjetima rada, korištenju HTZ-opreme i kvaliteti iste. Naglašeno je da se preduzeće suočava sa problemom kvaliteta šumskog resursa i nedostatka proizvodnih radnika, zbog čega se teško realizuju planirane obaveze.

Kao i kod drugih šumsko-privrednih društava, i na ovom sastanku je istaknut problem nabavke HTZ-opreme, tačnije nabavke kvalitetne opreme, jer je poslodavac obavezan voditi se cijenom proizvoda koji se nabavlja. Zaključeno je da će u narednom periodu Uprava Društva analizirati sve istaknute zahtjeve radnika i odgovoriti na iste.

Dogovoreno je da će primanja radnika u naredom periodu biti unaprijeđena. U sporazumu sa radnicima i u skladu s njihovim iskazanim potrebama obezbijedit će se adekvatna HTZ-oprema, te u vezi s tim obaviti konsultacije sa drugim šumsko-privrednim društvima. Učesnici su se usaglasili da će se 10.4.2023. god. održati novi sastanak na kojem će se razmotriti realizacija utvrđenih zaključaka.

Sastanku su prisustvovali predsjednica SSŠPDP BiH i predsjednik kantonalnog odbora HNK.