SJEDNICA KANTONALNOG ODBORA SSŠPDPBIH SARAJEVO: POSTIGNUTO JE UNAPRIJEĐENJE PRAVA RADNIKA, ALI ZBOG GALOPIRAJUĆE INFLACIJE MORA SE POSTIĆI JOŠ VIŠE

10.03.2023. | Novosti, Vijesti

Kantonalni odbor SSŠPDP BiH Kantona Sarajevo održao je sjednicu 09.03.2023. godine kojom je predsjedavao predsjednik KO Admir Sloboda. Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Kantonalnog odbora i razmatrana su aktuelna pitanja te problemi u radu podružnica, sa posebnim osvrtom na realizaciju aktivnosti u protekloj godini i rezultate zaključenih kolektivnih ugovora.

Naglašeno je da su sklopljenim kolektivnim ugovorima napravljeni značajni iskoraci i unaprijeđena prava radnika. Primanja radnika su povećana kroz korekciju koeficijenata složenosti poslova i utvrđeno je povećanje osnovice za obračun plaća, kako u šumsko-privrednim društvima, tako i u drvnoj i papirnoj industriji. Galopirajuća inflacija je nažalost uticala da se značajnije ne osjeti realno povećanje plaća radnika. S tim u vezi, u protekloj godini kao i u tekućoj, Sindikat insistira na vanrednom povećanju, odnosno usklađivanju plaća radnika shodno porastu troškova života. Istaknuto je da poslodavci, koji to nisu učinili, u što kraćem roku trebaju uskladiti svoje pravilnike sa potpisanim kolektivnim ugovorima, te da se kolektivni ugovori trebaju u potpunosti primjeniti, a ne selektivno.

Sjednici je prisustvovala predsjednica SSŠPDP BIH koja je informisala prisutne o radu Sindikata u protekloj 2022. godini i utvrđenim planovima aktivnosti u tekućoj godini.
Kantonalni odbor KS donio je određene zaključke i utvrdio rokove djelovanja u narednom periodu. Posebno je istaknut plan posjeta radnicima, članovima sindikata na terenu koji će se realizovati u naredna dva mjeseca.