AKTIVNOSTI U BIH NA DAN PLANETE ZEMLJE: FOKUS NA POŠUMLJAVANJU

22.04.2023. | Novosti, Vijesti

Dan planete Zemlje je godišnja proslava koja se održava 22. aprila. Više od 193 zemlje organizuje događaje za Dan planete Zemlje, a koordinira ih mreža Dana planeta Zemlje. Ciljevi događanja uključuju senzibiliziranje svjetske populacije o pitanjima okoliša i demonstriranje podrške za zaštitu okoliša sa posebnim naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena koje ugrožavaju čitav svijet. Dan planete Zemlje se tradicionalno obilježava širom svijeta od 1970. godine.

Očekuje se da se hiljade ljudi okupe danas u Londonu kako bi održali četverodnevnu manifestaciju poznatu kao “Big One”, koju organizira aktivistička grupa Extinction Rebellion. U Washingtonu je najavljen skup na kome bi predsjednik Joe Biden trebao pozvati na prestanak korištenja fosilnih goriva. U subotu će volonteri također započeti velike kampanje čišćenja jezera Dal u indijskom Srinigaru i Cape Corala pogođenog uraganom na Floridi.

U BiH u ovom periodu radnici šumsko-privrednih društava kao i zainteresovani građani sklopu borbe za zaštitu okoliša sprovode aktivnosti pošumljavanja koje se intenziviraju na Dan šuma i protežu se sve do Dana planete zemlje kao i na ostatak proljetnog perioda. Primjerice, u Kantonu Sarajevo u toku je projekt sadnje više od 18.500 sadnica koje će biti sastavni dio Memorijalne šume, projekta koji će KJP Sarajevo-šume raditi u saradnji s Fondom memorijala Kantona Sarajevo.

Inače, akcija masovnog pošumljavanja u Kantonu Sarajevo pokrenuta je u proljeće 2021. godine, s ciljem da postane tradicionalna aktivnost koja će se ponavljati svakog proljeća i jeseni. Tokom prethodne dvije sezone pošumljena je površina od 42 hektara šumske goleti.