SSŠPDPBIH IZDAO SAOPĆENJE ZA JAVNOST U VEZI SA NEMILIM DOGAĐAJIMA KOJI SU POTRESLI BIH: KRAJNJE JE VRIJEME DA SE DJELUJE PROTIV NASILNIKA

16.08.2023. | Novosti, Vijesti

Tekst saopćenja glasi: “Sarajevo, 16. augusta 2023. godine – Predsjedništvo Glavnog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine najoštrije je osudilo događaje, koji su potresli Bosnu i Hercegovinu u posljednjih nekoliko dana, napad poslodavca na mladu radnicu u Jablanici i zločin u kojem je mučki ubijena mlada žena u Gradačcu. Predsjedništvo je na svojoj sjednici raspravljalo o nemilom događaju u Jablanici, kada je mlada radnica hotela zadobila teške ozljede od strane vlasnika hotela. Članice ovog Sindikata dale su podršku mladoj radnici i inicijativama iznesenim na protestima podrške održanim u Jablanici 09.8.2023. godine. Iako se ne radi o djelatnosti čije radnike zastupa ovaj Sindikat, ocijenjeno je, da Sindikati i članstvo trebaju biti solidarni u cilju preduzimanja akcija, kako bi se ovakvi i slični oblici nasilja eliminirali. Ovakav događaj ostavlja nijemim i prosto je nevjerovatno, da u 21. vijeku u civilizovanim zemljama i sredinama poslodavac svoj stav izražava fizičkim atakom na radnicu/radnika. Najoštrije osuđujemo ovakva i slična ponašanja i očekujemo od nadležnih da preduzmu sve potrebne mjere i sankcionišu odgovorne.

Ovaj Sindikat je i ranije ukazivao na potrebu veće posvećenosti pravima radnika i radnica u Bosni i Hercegovini od strane nadležnih institucija, potrebu na proširene diskusije o izazovima i problemima sa kojima su suočeni radnici u našoj zemlji generalno, ali i po djelatnostima, kontroli i implementaciji zakona, a s ciljem upravo zaštite prava i interesa naših radnika, stvaranja kvalitetnijih radnih sredina i boljih uvjeta rada. Teme o pravima radnika često budu u fokusu samo u povodu obilježavanja određenih praznika, eventualno u trenutku diskusije o inicijativi za donošenje propisa kojim se uređuju prava radnika, a koji obično nikad ne dočekaju konačno usvajanje.

Zaključeno je, da je neophodan ozbiljan i kontinuirani rad nadležnih inspekcija na terenu u cilju provođenja kontrola u implementaciji zakona i drugih propisa kako bi se adekvatno provodili zakoni i zaštitili radnici. Neophodan je zajednički rad socijalnih partnera Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata uz potporu nadležnih institucija kako bi se eliminisali ovakvi i slični događaji te unaprijedila prava radnika. Predsjedništvo je osudilo svaki oblik nasilja, naročito nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini sa porukom, da je krajnje vrijeme, da se poduzmu potrebne mjere protiv počinitelja zločina i onih, koji vrše nasilje nad ženama te uvedu mehanizmi boljeg preventivnog djelovanja.

SLUŽBA ZA INFORMISANJE”