ZAVRŠENA REGIONALNA KONFERENCIJA BWI: SINDIKATI TREBAJU IDENTIFICIRATI, POMOĆI I PODRŽATI UGROŽENE RADNIKE BEZ OBZIRA NA NJIHOVU NACIONALNOST

25.09.2023. | Novosti, Vijesti

“Sindikalne organizacije trebaju identificirati, pomoći i podržati ugrožene radnike bez obzira na njihovu nacionalnost”, jedan je od zaključaka trodnevne Evropske regionalne konferencije o kineskim multinacionalnim kompanijama, investicijama i inicijativi “Pojas i put” u Pan-Evropi koja je prošle sedmice održana u Sarajevu. Organizator konferencije bila je Globalna sindikalna organizacija Building and Wood Workers’ International (BWI) iz Ženeve u saradnji sa svojim članicama u Bosni i Hercegovini – Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine, Sindikatom građevinarstva i industrije građevinskog materijala Bosne i Hercegovine i Sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske.

Prisutnima su se obratili Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva i Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH.Tokom trodnevne konferencije oko 160 sindikalaca iz evropskih, azijskih i afričkih zemalja razmatralo je ključne izglede i izazove za radnike zaposlene u kineskim multinacionalnim kompanijama i infrastrukturnim projektima u regionu, u okviru inicijative “Pojas i put”.

“Tokom konferencije razgovarali smo o statusu i pravima radnika u kineskim multinacionalnim kompanijama. Kineske multinacionalne kompanije prisutne su u zemljama regiona, ali već duže vrijeme i u Bosni i Hercegovini, prije svega na izgradnji Koridora Vc. Kolege iz zemalja u kojima su prisutne kineske multinacionalne kompanije podijelili su sa nama svoja iskustva. Predstavili su probleme i izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. Čuli smo i veoma konstruktivne prijedloge i preporuke u pogledu mogućeg rada i djelovanja sindikata u zemljama u kojima su prisutne kineske kompanije. Nama u BiH svaka informacija je dobro došla, a savjet kolega iz regije i šire pomoći će nam da trasiramo put naše borbe”, kazala je Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine.

Učesnicima Konferencije predstavljena je studija BWI “Uticaj inicijative “Pojas i put” u okviru koje su predstavljene studije slučaja i iskustva iz Kirgistana, Srbije i Hrvatske, kada je u pitanju angažiranje stranih radnika za kineske multinacionalne kompanije, koje su radile značajne projekte u ovim zemljama.

Između ostalog, na konferenciji je istaknuto da su istraživanja pokazala da su kineski i ostali strani radnici angažirani na projektima inicijative “Pojas i put” ekstremno ugroženi, a u nekim slučajevima ugroženiji od lokalnih radnika. Stoga se sindikatima u zemljama-domaćinima preporučuje da, ukoliko je moguće, djeluju prema ovim grupama radnika i pruže pomoć, kao što je naprimjer, pravna podrška, obuka, pružanje informacija, usluge prevođenja itd.

Također, zemljama-domaćinima, ne samo u regionu, nego i u Evropskoj uniji se savjetuje da uspostave misije za istraživanje i inspekcije rada koje će se posebno baviti velikim investicionim projektima u okviru inicijative “Pojas i put”.

Tokom konferencije BWI, SSŠPDPBIH predstavio izložbu o radu radnika u našim sektorima kroz vrijeme, a za kulturno-umjetnički program se pobrinuo RKUD “PROLETER”

Tokom konferencije SSŠPDP BIH je predstavio izložbu slika sa eksponatima „Rad radnika u sektoru šumarstva, prerade drveta i papira kroz vrijeme” koji svjedoče osnivanju prvih preduzeća iz navedenih oblasti na području Bosne i Hercegovine, ali i formiranju prvih sindikanih organizacija ovog sektora još davne 1905. godine.

Program manifestacije su uljepšali i članovi RKUD “Proleter” sa folklornim nastupom na kojem su predstavljene tradicionalne bosanske igre i pjesme.