INTENZIVNA SARADNJA I AKTIVNOSTI SA NORVEŠKIM KOLEGAMA: POSJETE RADNICIMA NA TERENU, PROGRAMI SINDIKALNE EDUKACIJE I ZAJEDNIČKI SASTANCI SA SINDIKALCIMA IZ REGIONA

16.11.2023. | Novosti, Vijesti

Početkom oktobra 2023. godine u višednevnoj posjeti Sarajevu boravili su predstavnici Sindikata industrije i energetike Norveške. Organizovane su posjete radnicima na terenu, analiziran je rad u tekućoj godini te su norveške kolege upoznate sa planovima Sindikata u narednom periodu kao i temama i pitanjima zajedničke saradnje. Predstavnici Norveškog sindikata učestvovali su i u dvodnevnoj “Sindikalnoj školi 2023” organizovanoj u povodu obilježavanja 7. oktobra, Dana dostojanstvenog rada.

Posebno se razgovaralo o planovima za naredni period i proširenju započete saradnje te proširenog socijalnog dijaloga partnera, sindikata i udruženja poslodavaca Norveške i Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da budućnost rada i položaj radnika treba da bude na prvom mjestu te da svako iskustvo može biti od koristi. Posebno je naglašen rad i značaj Sekcije mladih SSŠPDP BiH te dogovorena saradnja sa Aktivom mladih Norveške.

9. oktobra u prostorijama Sindikata održan je zajednički sastanak sa predstavnicima Sindikata „Nezavisnost“ Srbije i predstavnikom za međunarodnu saradnju SIE Norveške Ole Kristanom Paulsenom. Tema sastanka bila je razmjena iskustava u radu sindikata u regiji sa posebnim osvrtom na rad sindikata u okviru projekata, koje podržava Sindikat industrije i energetike Norveške u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Istaknute su aktuelne teme i moguća saradnja sindikata u narednom periodu u cilju unaprjeđenja prava članova sindikata.