POVODOM 8. MARTA, MEĐUNARODNOG DANA ŽENA: POZIV NA AKCIJU

08.03.2024. | Novosti, Vijesti

Poziv na akciju: Međunarodni dan žena 2024.

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH i Međunarodna konfederacija radnika u građevinskoj i drvnoj industriji (BWI) obilježit će Međunarodni dan žena temom „Nema odstupanja: Žene se bore za demokratiju“

PRIDRUŽITE NAM SE

Počevši od 1. marta 2024. godine, BWI sa svojim članicama održava sedmodnevnu kampanju za promociju važnih uloga zaposlenih žena u borbi za demokratiju na radnim mjestima, u sindikatima, lokalnim zajednicama i društvu u cjelini. Borba za demokratiju na radnim mjestima i šire, je od najveće važnosti za radnice u građevinarstvu, proizvodnji građevinskih materijala, drvnoj i šumarskoj industriji. Samo kroz demokratiju i aktivno učešće u društvenim procesima možemo razbiti barijere koje ometaju ostvarivanje ljudskih i radničkih prava te postizanje jednakosti.

Demokratije širom svijeta su nepotpune bez rodne ravnopravnosti i prava žena. Dok slavimo ženske borbe i dostignuća na Međunarodni dan žena, ODAJMO POČAST SVIM HRABRIM I ODLUČNIM RADNICAMA KOJE SU NA PRVOJ LINIJI BORBE ZA RODNU I SOCIJALNU PRAVDU I DEMOKRATIJU. Na ovaj Međunarodni dan žena, ali i na svaki drugi dan, zajedno stanimo na prvu liniju borbe za rodnu i socijalnu pravdu i demokratiju! DRŽIMO LINIJU BORBE!

Poduzmite akciju!

Pozivamo članice sindikata da poduzmu sljedeće:

Organizacija sastanaka sa sindikalistima o rodnim pitanjima i ulogama žena u borbi za demokratiju.
Online i offline kampanja za poticanje članova sindikata da budu kreativni u izražavanju solidarnosti i podrške našoj kampanji povodom Dana žena ove godine.

Sačinjavanje saopštenja od strane sindikalnih organizacija upućenih predstavnicima vlasti, kreatorima politika i medijskim akterima u kojima se naglašava da su žene ključne u borbi za demokratiju.

Pokažite solidarnost!

Kako bismo pokazali solidarnost na međunarodnom nivou, pozivamo članice BWI-ja da:

Potaknu ženske članice sindikata da sačine fotografije kako se međusobno drže ruku pod ruku (i time simbolično staju i „drže liniju borbe“ za rodnu i socijalnu pravdu i demokratiju) te da koriste interaktivni poster BWI-a za objavljivanje fotografija na društvenim mrežama, koristeći hashtagove # WomenHoldTheLine i #WomenWorkers4Democracy.

Pozovite članove sindikata da se pridruže BWI-jevom „Karavanu govora o rodnoj ravnopravnosti“ na Facebooku i Instagramu.

Pozovite radnice da podijele svoje priče o svakodnevnom otporu na TikToku na bilo kojem jeziku, koristeći hashtagove #WomenHoldTheLine i #WorkingWomen4Democracy.