7. OKTOBAR, SVJETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA: PROMOVISANJE DOSTOJANSTVENOG RADA ZA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT

07.10.2024. | Novosti, Vijesti

7. oktobar je Svjetski dan dostojanstvenog rada (WDDW). Tokom tog dana sindikati, savezi sindikata i druga radnička udruženja sprovode svoje akcije za promociju ideje dostojanstvenog rada. Akcije variraju od uličnih demonstracija do muzičkih događaja ili konferencija koje se održavaju u mnogim zemljama.

Pet organizacija, Solidar, ITUC, ETUC, Social Alert International i Global Progressive Forum, pokrenulo je kampanju Dostojanstven rad, dostojanstven život na Svjetskom socijalnom forumu u Nairobiju u januaru 2007. godine i od tada su aktivne u sklopu globalne alijanse za promovisanje dostojanstvenog rada za dostojanstven život kao rješenja za problem siromaštva. Ideja o pokretanju kampanje za dostojanstven rad osmišljena je na Svjetskom socijalnom forumu 2005. godine u Porto Alegreu. Kampanja je usmjerena na mlade ljude, sindikalne aktiviste, nevladine organizacije i nadležne instance koje donose relevantne odluke u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

Ciljevi Kampanje fokusirani su na izgradnju svijesti o dostojanstvenom radu i na promovisanje dostojanstvenog rada kao jedinog održivog izlaza iz siromaštva, i metode za jačanje demokratije i socijalne kohezije.

U novembru 2007. godine, nadležne instance unutar evropskih vlada i institucija potpisale su Poziv na akciju u sklopu kampanje “Dostojanstven rad, dostojanstven život” čime je prepoznata važnost Agende za dostojanstven rad.

Poziv na djelovanje sadržan navedenoj kampanji fokusira se na sedam pitanja, a to su: dostojanstven rad, prava radnika, socijalna zaštita, fer trgovina, međunarodne finansijske institucije, razvojna pomoć i migracije.

Jedna od aktivnosti Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine je kampanja “Pravedna plaća za dostojanstven život!”

Cilj kampanje je da se ukaže na neadekvatne uslove rada i veoma niske neto-plaće, posebno radnika u realnom sektoru kao i na potrebu neodložne realizacije izmjena važećih propisa, kojima bi se omogućilo smanjenje poreza i doprinosa u Federaciji BiH i time postiglo povećanje neto-plaće radnika te njihovo dalje povećanje kroz kolektivne ugovore.