NASTAVLJENA BORBA ZA RADNIKE JP ŠPD ZAVIDOVIĆI: Sindikat zahtijeva da se produži radni odnos i poništi Javni oglas

16.10.2020. | Novosti

Sindikat je u petak, 16.10.2020. godine uputio dopis premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, te općinskim načelnicima na čijem području egzistiraju šumarije JP ŠPD ZDK Zavidovići zahtijevajući hitno rješavanje statusa više od 275 radnika tog Društva čiji radni odnos prestaje 31.10..

Sindikat je tražio da se radnicima produži radni odnos, te da se poništi Javni oglas za prijem radnika na neodređeno i određeno vrijeme od 15.10. ove godine te da se u narednom periodu raspiše novi konkurs za prijem na neodređeno vrijeme svih radnika.

Navedenim javnim oglasom se u radni odnos na neodređeno vrijeme primaju komercijalista, stručni saradnik za kadrovske poslove i 26 inžinjera, dok se preostali radnici KOJI SU ISKLJUČIVO VEZANI ZA PROIZVODNJU, zapošljavaju na određeno vrijeme i ponovo na tri mjeseca.
Sindikat se ne protivi upošljavanju pomenutih uposlenika na neodređeno vrijeme, ali zahtjeva da se svi radnici isto tretiraju.

Riječ je o dugogodišnjim radnicima Društva koji rade po ugovoru o radu na određeno vrijeme već duži period, od 3 do 12 godina. Osim što se drže u nesigurnom radu, ti radnici se svaka tri mjeseca izlažu dodatnim finansijskim troškovima radi prijave na javni oglas.

Izrevoltirani statusom i dugogodišnjom neizvjesnošću, te strahom za dalju egzistenciju sebe i svojih porodica, radnici u nekim radnim sredinama Društva izrazili su svoj protest.

Više o tome na:

RADNICI ŠUMARIJE OLOVO ZAPRIJETILI ŠTRAJKOM – TRAŽE HITNO I TRAJNO RJEŠAVANJE STATUSA