STOP NESIGURNOM RADU!

02.08.2021. | Aktuelne teme

Prekarni rad ili nesigurni rad je izraz koji se koristi za atipični posao koji je slabo plaćen, nesiguran, na kojem su radnici nezaštićeni i s kojim se ne može uzdržavati domaćinstvo. Prekarijat kao stanje radnih odnosa je novi način dominacije koji je rezultat restrukturirane ekonomije koja je prisilila radnike na potčinjenost, dok ih je globalizacija i fragmentacija tržišta rada dovela do permanentnog stanja nesigurnosti.

Osnovno obilježje nesigurnog ili prekarnog rada je neizvjesnost, posebno finansijska, koju prati nestabilnost pozicije odnosno radnog mjesta prekarnog radnika i to bez obzira koje su radnici struke, koliko su stari i koji im je nivo obrazovanja.

Prekarnim radnikom, u isto vrijeme, mogu se smatrati radnici najrazličitijih obrazovnih i stručnih profila. Svima njima zajednička je neizvjesnost koja proizlazi iz radnog mjesta kojeg obavljaju, loših uvjeta rada ili velikog broja radnih mjesta koja moraju promijeniti tijekom svoga životnog vijeka.

Ljudi koji se nalaze unutar sloja prekarnih radnika su u velikoj mjeri socijalno izolirani. Zbog nestabilnosti i neizvjesnosti radnog mjesta gube radnički identitet te su lišeni osjećaja da svojim djelovanjem napreduju i doprinose društvu.

Negativni efekti prekarnog rada posebno pogađaju mlađu populaciju. Stabilnost im je potrebna da bi dugoročno mogli donositi bitne životne odluke – vjenčati se, imati djecu ili kupiti stan.

U sektorima šumarstva, prerade drveta i papira u Bosni i Hercegovini problem nesigurnog ili prekarnog rada je veoma izražen. Osim slabe plaćenosti i loših uvjeta rada, radnici se suočavaju sa pogubnom praksom zapošljavanja na određeno, putem ugovora od 3 do 6 mjeseci, čime se oni i njihove porodice drže u neizvjesnosti i nemogućnosti planiranja budućnosti i obezbjeđenja osnovnih elemenata dostojanstvenog života.

Jedan od glavnih ciljeva SSŠPDP BiH je borba protiv nesigurnog rada. Borimo se zajedno i ostanimo uporni u nastojanjima da svi radnici dobiju ugovore na neodređeno kao i bolje uslove zapošljavanja, a time i šansu da ostvare egzistenciju dostojnu njihovog truda i rada!

Izvori: http://www.ssspdp.ba
https://www.iusinfo.hr/aktualno/u-sredistu/28431