POZICIJA SINDIKALNOG POVJERENIKA – KARAKTERISTIKE I ZADACI

28.05.2022. | Aktuelne teme, Vijesti

Glavni dio rada sindikata se obavlja u sindikalnoj podružnici. Članovi sindikalne podružnice vrše izbor sindikalnog povjerenika na čijoj aktivnosti se zasniva djelatnost sindikata u datom preduzeću. Sindikalni povjerenici su predstavnici granskog sindikata u svojoj podružnici i njihove dužnosti se sastoje u rukovođenju tima članova sindikata koji dobrovoljno, u zavisnosti od svog potencijala i realnih mogućnosti daju svoj doprinos ostvarenju interesa radnika.

Kompletna sindikalna organizacija zavisi od rada svojih sindikalnih povjerenika jer glavni zadatak komunikacije između poslodavca, radnika, centrale sindikata počiva na mreži sindikalnih povjerenika.

Adekvatan sindikalni povjerenik mora posjedovati povjerenje radnika i važiti kao ugledan član radnog kolektiva, posjedovati dovoljna znanja o načinu rada sindikata, njegovoj strukturi i ulozi i imati određeno iskustvo u sindikalnom djelovanju. U svom radu također mora imati jasnu viziju i sposobnosti lidera/predvodnika radnika, ali u isto vrijeme i uvažavati mišljenje svih članova podružnice i poštovati njihov rad i zalaganje.

Sindikalni povjerenik mora imati proaktivni pristup u odnosu prema kolektivu, konstantno tražiti i imati uvid u sve informacije o uslovima na radu, materijalnim i nematerijalnim pravima uposlenih u svojoj firmi i znati ih na prilagođen i konstruktivan način prezentirati u cilju njihovog poboljšanja i uklanjanja problema i teškoća. Stoga članovi određene sindikalne podružnice posebnu pažnju moraju posvetiti izboru prave osobe za ulogu sindikalnog povjerenika kao pozicije koja ne bi trebala predstavljati privilegovani status, nego veći teret odgovornosti i angažiranosti u borbi za bolji položaj članova svog sindikata kao i svih radnika preduzeća.